Hlavní obsah

Den učitelů připomíná Komenského a oceňuje současné pedagogy

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přesně před 426 lety, 28. března 1592, se narodil „učitel národů“ Jan Ámos Komenský. Na jeho počest se v České republice slaví Den učitelů. Tento den udělí ministr školství v demisi Robert Plaga (ANO) v Senátu Medaile MŠMT vynikajícím pedagogům. Laureáti budou oceněni za významnou pedagogickou, výchovnou, vědeckou či uměleckou práci.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr školství Robert Plaga

Článek

Světový den učitelů se začal připomínat v roce 1994, kdy jej vyhlásila OSN. Ve světě se slaví každý rok 5. října. V ČR se ale váže na osobnost Komenského, existuje u nás již od roku 1955, má tedy mnohem delší tradici.

Tradiční ocenění

Medaile vybraným učitelům uděluje české ministerstvo školství pravidelně. Loni například tehdejší ministryně Kateřina Valachová (ČSSD) ocenila in memoriam šikanovanou učitelku Střední průmyslové školy Na Třebešíně v Praze, která zemřela před dvěma roky v lednu.

Oceněno bylo loni i dalších 44 pedagogů, mimo jiné dětská psycholožka a výchovná poradkyně Václava Masáková či astronom a astrofyzik Jiří Grygar. [celá zpráva]

Současný ministr Plaga medaile předá od 15 hodin.

Škola hrou není zábava

Po školském reformátorovi Komenském, absolventovi univerzity v německém Heidelbergu, zůstalo dodnes živé filozofické a zejména pedagogické dílo, které výrazně předběhlo dobu.

Prosazoval přirozenou výchovu a důležitost vyučování i v mateřském jazyce, žáci také dle jeho názoru měli v látce postupovat od lehčího ke složitějšímu. Známá jsou jeho díla Labyrint světa a ráj srdce nebo Orbis Pictus, v němž uplatnil zásadu Škola hrou (Schola Ludus).

Škola hrou však neznamená výuku hravou formou, nýbrž představu, že dramatickým vystoupením lze rozvíjet osobnost žáka a vzdělávat ho. Jde o divadelní zpracování učebnice Brána jazyků otevřená, tedy o náročné vyučování na jevišti v latině.

Foto: Profimedia.cz

Jan Ámos Komenský

Komenský, který byl biskupem Jednoty bratrské, se ve svém životě musel vyrovnat nejen s náboženskou nesnášenlivostí, ale i osobními tragédiemi.

V roce 1622 mu na mor zemřela první manželka a dva synové, ještě hůře ovšem nesl o více než tři dekády později (1656) ztrátu majetku a rukopisů při požáru polského Lešna, kde nějaký čas žil v exilu před násilně šířeným katolicismem v českých zemích.

Po uzavření Vestfálského míru roku 1648, který zakončil třicetiletou válku, bylo zřejmé, že nadešel konec nadějí na návrat nekatolických exulantů do vlasti. Zemřel 15. listopadu 1670 v Amsterodamu. Pohřben je rovněž v Nizozemsku, v Naardenu, kde má muzeum.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám