Hlavní obsah

Studenti chystají stávku na obranu ústavních hodnot, míří na Babiše i Zemana

Novinky,

Na Mezinárodní den proti policejní brutalitě, 15. března, hodlají studenti stávkovat za ochranu ústavních hodnot. Organizátoři tím chtějí vyjádřit nesouhlas s přístupem nejvyšších politických činitelů k ústavě a zdůraznit, že by měl prezident Miloš Zeman jmenovat premiérem člověka, který získá důvěru a nebude trestně stíhán.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) a prezident Miloš Zeman

Článek

Protest má být podle organizátorů akce poklidný, studenti středních a vysokých škol, pokud se zapojí, mají ten den na půl hodiny vyjít ze školních budov. „Organizátoři jsou z většiny studenti pražské DAMU,“ sdělil Novinkám mediální koordinátor akce Václav Strýček. Hlavním organizátorem je Luboš Louženský, student DAMU, nyní v posledním ročníku magisterského studia katedry produkce.

Vyhlášení výstražné protestní stávky probíhá s podporou studentské komory akademického senátu a děkanky DAMU. Podporu výzvě již vyjádřila kupříkladu dokumentaristka Olga Sommerová.

„Chceme, aby prezident plnil svoji ústavní funkci a aby o budoucnosti nerozhodovaly trestně stíhané osoby, aby v klíčových výborech neseděli ti, kteří kdysi aktivně potlačovali demokracii a mlátili studenty. Požadujeme, aby vláda v demisi nekonala zásadní a personální kroky,“ tvrdí iniciátoři.

Spontánní iniciativa s kladnou odezvou

„Organizátoři nejsou členy žádného formálně ukotveného spolku, takže organizační tým, který má v nejužší podobě méně než deset členů a v širší podobě mnoho dalších spolupracovníků, nepracuje v tuhle chvíli pod žádnou hlavičkou nebo netvoří žádný spolek či jinou právnickou osobu,“ reagoval Strýček na dotaz Novinek.

Iniciativa vznikla dle jeho slov spontánně na konci minulého týdne, v posledních dnech komunikuje se studenty a zástupci středních a vysokých škol po celé republice.

„Už teď máme dobré ohlasy například od studentů pražské VŠCHT nebo Ostravské univerzity, kteří slíbili podporu na svých školách. Kladně reagovali také studenti jiných škol – brněnské JAMU i tamní Masarykovy univerzity. V tuto chvíli jde většinou o jednotlivce,“ dodal.

„Akce je decentralizovaná, což znamená, že dáváme studentům ostatních škol a institucí, které by se chtěly zapojit, potřebné informace a organizační podporu, konkrétní podoba průběhu stávky je ale především v jejich režii. Zároveň se šíří také po sociálních sítích, je tedy možné, že i na jiných místech už lidé plánují účast, aniž bychom o tom věděli,“ uzavřel Strýček.

Reklama

Související články

Miloš Zeman pět let na Hradě

Když Miloš Zeman přišel na Pražský hrad, sliboval, že bude prezidentem dolních deseti miliónů lidí. Společnost ale posledních pět let spíše rozděloval. Novinky...

Výběr článků

Načítám