Hlavní obsah

Jak dýchá Země? NASA natočila změny klimatu během dvaceti let

Vesmírné satelity Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA) sbírají snímky planety už od roku 1997. Ty nyní dopomohly k vytvoření časosběrného videa, které názorně ukazuje proměny Země za posledních dvacet let. Odborníci tvrdí, že záběry umožňují pozorovat Zemi, jak „dýchá”.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Animace změn v zemské biosféře za posledních 20 letVideo: NASA, AP

 
Článek

Vizualizaci dat, které jsou sesbírány mezi lety 1997 a 2017, vydal americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku minulý týden. Ukazuje klimatické změny za posledních dvacet let tak, jak jsou viděny z vesmíru.

„Je to jako pozorovat Zemi, jak dýchá,“ popsal projekt pro deník The Guardian oceánograf Jeremy Werdell, jenž se na jeho tvorbě podílel.

Na záběrech je viditelné například významné rozšiřování nebo naopak ustupování polárních sněhových kapes s ohledem na různá období. Zajímavé jsou také změny barev oceánů, které jsou způsobeny hojností či nedostatkem podmořského života.

Podle Werdella je na vizualizaci patrné také to, že na severní hemisféře přichází jaro dříve a že tam podzim trvá déle. Rovněž upozornil na zjevné postupné tání ledovců na Arktidě i Antarktidě.

Programátor z NASA Alex Kekesi agentuře AP prozradil, že zpracování vizualizace z dostupných dat trvalo tři měsíce.

Reklama

Výběr článků

Načítám