Hlavní obsah

Počítač ukáže reakci psa na pachové stopy, slovenská policie zkouší novou metodu

– Bratislava
Právo, ivi (Bratislava)

Mozkové elektrické impulsy psa se přenášejí pomocí technologie wi-fi do počítače, který ukáže, jak zvíře reaguje na jednotlivé pachy. Tuto novou metodu, která by měla pomoci při usvědčení pachatelů trestných činů, testuje slovenská policie. Její prezidium o tom informovalo v pondělí.

Foto: Policie SR

Speciální čepice na hlavě psa

Článek

Metodu je možné použít především při identifikaci pachatelů trestných činů formou spárování pachů zanechaných na místě činu a pachu pachatelů. Podle slovenské policie jde o první nasazení elektroencefalografie při pachové identifikaci stop na světě.

„V rámci nové metody VAMA nasazujeme služebním psům na hlavu speciální čepici s elektrodami, které jsou propojeny se zařízením na jejich těle. Pomocí wi-fi signálu se mozkové elektrické impulsy psa přenášejí do počítače, kde můžeme vidět, jak pes reaguje na jednotlivé pachy při jejich porovnávání,“ řekl vedoucí oddělení metody pachové identifikace Ján Varga.

Foto: Policie SR

Počítač vyhodnocuje mozkové elektrické impulsy u psa.

Projekt byl vyvinut na oddělení metody pachové identifikace odboru kynologie a hipologie prezidia policejního sboru Slovenské republiky ve spolupráci se specialistou na neurologii a chování zvířat z Univerzity veterinárního lékařství a farmacie v Košicích Aladárem Maďarim. Byl pojmenován VAMA po autorech metody.

Počítačem shromážděné a vyhodnocené výsledky jednoznačně prokážou hodnověrnost označení pachové stopy služebním psem. První výsledky ukazují na vysokou objektivitu při vyhodnocování kriminalistických pachových stop.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám