Hlavní obsah

Osm měsíců izolace. Tým vyzkoušel let na Mars

Právo, doh

V neděli 17. září skončil na Havaji osmiměsíční vědecký experiment zaměřený na simulování podmínek pobytu na Marsu. Skupina čtyř mužů a dvou žen strávila celou uvedenou dobu pod speciální kupolí na planině pod vrcholem sopky Mauna Loa. Prostor celého zařízení, kde tým prováděl geologické práce a další úkoly, čítal 111 čtverečních metrů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Dobrovolníci trénovali pobyt na MarsuVideo: AP

 
Článek

Po celou dobu dobrovolníci, kteří se zúčastnili programu amerického Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA), udržovali spojení jen s kontrolním týmem. Komunikace přitom měla dvacetiminutové zpoždění, což odpovídá době přenosu rádiových vln ze Země na Mars.

Foto: University of Hawaii, ČTK/AP

Členové posádky na sopce Mauna Loa.

Členové týmu, jejichž strava se měsíce skládala zejména z konzerv a polotovarů, se po opuštění kupole s radostí vrhli na připravené čerstvé ovoce a zeleninu, vylíčila agentura AP.

Foto: University of Hawaii, ČTK/AP

Ve speciální kupoli strávila posádka osm měsíců.

Mauna Loa se tyčí do výšky 4169 metrů nad mořem, co do objemu (odhadovaného na 75 tisíc kilometrů krychlových) jde o největší aktivní sopku na světě.

Aktuálně ukončený test byl už pátým podobným v řadě. NASA se tak snaží lépe zmapovat chování a psychiku astronautů, kteří by se vydali na dva až tři roky trvající cestu k Marsu.

Foto: HI-SEAS Mission V Crew, ČTK/AP

Tisková konference se členy posádky po nedělním ukončení experimentu.

„Zjistili jsme mimo jiné, že i v nejlepších týmech se stupňují konflikty. Je hodně důležité, abychom vybrali posádku, která je přizpůsobivá, dokáže konflikt analyzovat a dostat se z něj,“ řekla Kim Binstedová z Havajské univerzity, která se na monitorování projektu podílela.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám