Hlavní obsah

Airbus poprvé v letecké sériové výrobě použil součástku vytištěnou ve 3D

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Airbus poprvé v sériové výrobě použila vzpěry vyrobené pomocí 3D tisku, konkrétně u strojů A350 XWB. Titanová podpěra vyrobená díky technologii ALM (aditive-layer manufacturing, známější jako 3D tisk) je součástí pylonu letounu a spojuje křídla a motory. Pylon je nosná část draku letadla vystupující z konstrukce, slouží k uchycení dalších částí stroje.

Foto: Airbus - F. Lancelot

Titanová vzpěra vytvořená 3D tiskem.

Článek

Podle evropského výrobce letadel Airbus, který o své činnosti informoval v tiskově zprávě, jde o první krok k nasazování složitějších 3D tištěných dílů. Daná metoda „nechává růst“ produkty z jemného prášku základního materiálu jako hliník, titan, nerezová ocel a plasty, a to přidáváním tenkých vrstev materiálu v jednotlivých fázích výrobního procesu.

Díky tomu mohou vzniknout i složité komponenty přímo z dat v CAD programech, tedy v počítačem podporovaném projektování.

Testují se další díly

Díly vzniklé 3D tiskem ´létají´ už na některých testovacích letadlech Airbus A320neo a A350 XWB. Kromě vzpěr k nim patří také odvzdušňovací potrubí.

Foto: Airbus - F. Lancelot

Titanová vzpěra vytvořená 3D tiskem

Foto: Rodrigo Garrido, Reuters

Na ilustračním snímku Airbus A350 XWB na aerosalónu v Chile

Nejde o jediný úspěch společnosti sídlící ve francouzském Toulouse, která je společně s americkým Boeingem mimo jiné jedním ze dvou největších konstruktérů civilních dopravních letadel na světě.

Bezmotorový kluzák Airbusu nedávno vystoupal do výšky 16 kilometrů, což je pro takový stroj světový rekord. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám