Hlavní obsah

Češi stále rádi píší rukou, ukázal průzkum

Novinky,

Psaní na papír zůstává i v současnosti velmi oblíbené a časté. Podle aktuálního průzkumu píše rádo 80 procent dospělých Čechů, ženy nicméně podstatně raději. Polovina populace vezme do ruky tužku pravidelně každý den, nejčastěji při ručním psaní kombinuje psací a tiskací písmo. Průzkum společnosti Ipsos pro řetězec Albert se uskutečnil v srpnu mezi 500 respondenty staršími 18 let.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Ačkoli je pro nás technika 21. století každodenní záležitostí, rukou píšeme stále často. Ve skutečné oblibě má dle průzkumu ruční psaní každý třetí Čech, více než polovině populace vůbec nevadí. Přibližně 13 procent respondentů psaní považuje za nutné zlo a jen necelých šest procent se mu zcela vyhýbá. Psaní rukou je přitom velmi důležité.

„Ruční psaní má i dnes obrovský význam. Jde o dědictví po našich předcích a je potřeba si uvědomit, jak dlouho trvalo, než se lidé naučili kreslit a psát. Díky řeči a psaní se náš mozek mohl vyvinout do dnešní podoby,“ komentuje výsledky odbornice na grafomotoriku Martina Simonidesová.

Pomoci mohou i produkty pro zdravé psaní, například ergonomické tužky a pera včetně těch speciálně upravených pro leváky.

Více leváků u mladší generace

Polovina Čechů píše rukou každý den ve škole či zaměstnání, celkem 85 procent alespoň několikrát týdně. Pouhé jedno procento nepíše rukou vůbec a používá pouze elektronická zařízení. Co do druhu psaní, 30 procent respondentů preferuje tiskací písmo a stejné procento pak psací. Nejčastěji ale Češi kombinují obojí.

Velmi rádo píše téměř 40 procent žen, u mužů je to o polovinu méně (22 procent). Zároveň jen necelá dvě procenta žen psaní rukou nesnáší a považují ho za nutné zlo, u mužů to tak vidí každý desátý. Nejraději lidé píší na papír v Královéhradeckém kraji (52 procent), žádný další kraj v oblíbenosti psaní nedosáhl hranice 40 procent, nejméně pak v Karlovarském (18 procent).

Doba přeučování je dávno minulostí, 89 procent Čechů se identifikuje jako praváci, jen osm procent jako leváci. Zbylá tři procenta převážně starších respondentů umí psát oběma rukama. Mladší generace mají ve svých řadách leváků podstatně více. Zatímco v kategorii 54-65 let jsou pouze tři procenta leváků, u lidí mezi 18 a 26 lety je to téměř 17 procent.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám