Hlavní obsah

Věčně zmrzlá půda na Aljašce začíná tát, uvolněný uhlík může být problém

Novinky,

Aljašský permafrost, což je trvale zmrzlá půda, začíná rozmrzat. Odborníci se domnívají, že to může vést k dalšímu urychlení procesu globálního oteplování, a to bez ohledu na pokusy o jeho zastavení.

Rozmrzající permafrost na Aljašce urychluje globální oteplováníVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Jak napsal americký deník The New York Times, vědci z výzkumného střediska Woods Hole Research Center ve státě Massachusetts odebrali vzorky vody a sedimentů z permafrostových jader a do země instalovali sondy na měření teploty.

Chtějí totiž lépe porozumět tomu, jak na sebe vzájemně působí tato dosud stále ještě „věčně“ zmrzlá půda a okolní prostředí.

Na severu Aljašky permafrost v hloubce necelých 20 metrů za poslední dekády změnil teplotu z -8 stupňů Celsia na -3 stupně, upozorňuje agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Rozmrzávající permafrost na Aljašce - ilustrační foto

Celosvětově v sobě permafrost drží zhruba dvojnásobné množství organického uhlíku, než je v současné době v atmosféře. Když rozmrzne, uhlík se dostane zpět do atmosféry. Odborníci se obávají, že právě to by mohlo naši planetu v následujících stoletích opět dále ohřívat.

Zásoby ledu na severu se obecně postupně ztenčují. Aktuálně se například poprvé podařilo zdolat takzvanou Severní arktickou cestu bez „předvoje“ v podobě ledoborce. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám