Hlavní obsah

Noci nabízejí podívanou na roj meteorů, jeho maximum rušil Měsíc

Novinky,

V noci na neděli se nejsilněji projevoval každoroční úkaz na obloze, meteorický roj Perseidy. K jeho maximu s největším počtem meteorů došlo v sobotu kolem 23:00. Jejich ideální viditelnosti však bránil Měsíc. Pozorování bude lepší následující dvě noci, i když bude počet meteorů klesat, uvedl Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd ČR.

Foto: Česká astronomická společnost, Vilém Heblík

Jasná Perseida v souhvězdí Pastýře, 11. srpna, 23:14 SELČ. Místo pořízení: Jezbořice.

Článek

„Letos akcí s pozorováním Perseid není tolik, kvůli svitu Měsíce nejsou podmínky úplně ideální. Navíc je meteory dobré pozorovat okem po celé obloze, dalekohled je k tomu nevhodný, tak je možná i lepší vyrazit do přírody,“ vysvětlil Suchan.

Meteorický roj Perseidy je možné vidět vždy jednou v průběhu roku, a to tehdy, když se Země pohybuje v proudu drobných částic, meteoroidů, které za sebou na své dráze kolem Slunce zanechává mateřská kometa Swift–Tuttle, která roj vytváří.

Smrt meziplanetární hmoty

Jev vzniká tak, že komety, jak se přibližují ke Slunci, uvolňují ze svého jádra materiál, který se v případě střetu se zemskou atmosférou odpaří. Tehdy vzniká působivý úkaz, kterému říkáme meteor, ale leckdo to označuje nesprávným lidovým pojmem „padající hvězda“.

Foto: Česká astronomická společnost, Vilém Heblík

Jasná Perseida s dlouhou stopou, 11. srpna, 23:45 SELČ. Místo pořízení: Jezbořice.

Jedná se tak o smrt droboučké částečky (v případě Perseid jsou to řádově milimetry) meziplanetární hmoty v atmosféře Země.

Rušivý Měsíc

Největší počet meteorů byl později večer v sobotu, v tomto maximu počty dosahují mezi 60 až 110 meteory za hodinu. Problém byl letos s Měsícem, který v noci maxima Perseid vyšel zhruba hodinu a půl po setmění a svým svitem rušil pozorování.

Nejvhodnější místa pro sledování úkazu jsou ta nejtmavší a s co nejlepším výhledem. Tedy dál od měst, kde je obloha příliš světlá světelným znečištěním a slabé meteory zde vidět nejsou.

Foto: Česká astronomická společnost, Daniel Ščerba

Perseidy v červenci, 23. července, 1:56 SELČ. Místo pořízení: Dolní Údolí - Jeseníky.

Ideální tedy bylo se na Perseidy podívat v sobotu hned zvečera. Další šanci mají lidé hned tuto noc na pondělí, kdy sice bude meteorů už o trochu méně, zato Měsíc vyjde o půl hodiny později. Meteory z roje Perseid ale půjde sledovat až do 20. srpna, jen jich bude stále méně, ke konci už pouhé jednotky za hodinu.

Úkaz začal již 17. července, vrcholí právě kolem 12. srpna. „Činnost tohoto roje potrvá ale až do 24. srpna,“ doplnil pro Novinky Suchan.

Zajímavostí je, že 10. srpna vydal americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) jako svůj prestižní Astronomický snímek dne ten od českého fotografa Petra Horálka.

Foto: Petr Horálek

Astronomický snímek dne NASA z 10. srpna 2017: Noc Perseid

Snímek s názvem „Noc Perseid“ zobrazuje meteory z každoročního letního roje nad slovenskou vesnicí Vrchteplá z roku 2016, kde se tehdy konala jubilejní 30. mezinárodní „Expedícia Perzeidy“ s přednáškami pro veřejnost. Letos se tam koná od 11. do 19. srpna.

Reklama

Související články

Světelné znečištění je fenomén dnešní doby

Světelné znečištění jako současný fenomén neovlivňuje jen životní prostředí a lidské zdraví, je rovněž otázkou úspor. V ČR téma po lednové schůzce s odborníky...

Výběr článků

Načítám