Hlavní obsah

Brněnská technika má první univerzitní dílnu 3D tisku v České republice

Novinky,

První českou univerzitní dílnu zaměřenou na 3D tisk otevřela Fakulta strojního inženýrství Vysokého učení technického v Brně (FSI VUT). Studenti tak mají šanci dostat se k běžně nedostupnému vybavení a rozvíjet na něm své nápady na prototypy. Dílna nazvaná strojLAB je součástí celoevropské sítě FabLabNet, její provoz částečně hradí Evropský fond pro regionální rozvoj.

Foto: FSI VUT

Univerzitní dílna 3D tisku jménem strojLAB

Článek

Několik druhů 3D tiskáren určených pro stavbu prototypů z plastových i kovových materiálů, ale také tepelné a laserové řezačky, zařízení pro vakuové formování plastů či skener pro převedení vyrobeného dílu do virtuální podoby...

Jak vidno, vybavení strojLABu dává studentům s technickým vzděláním široké možnosti využití. Cílem projektu je rozvíjet a podporovat nápady studentů, které mohou vést k inovacím v českém strojírenství.

Projekty studentů by mohly jít do sériové výroby

„Studenti sem mohou přijít konzultovat a rozvíjet své nápady, vyvíjet a testovat návrhy svých výrobků na špičkovém vybavení. V zahraničních FabLabech se zrodila řada prototypů, které byly natolik inovativní, že po zdokonalení pronikly až do sériové výroby,“ řekl David Paloušek z FSI.

Foto: FSI VUT

„Z našeho pohledu je pro studenty strojLAB šancí, jak propojit teoretické znalosti a praktické zkušenosti. Úspěšný projekt může být i cestou k vědecké kariéře,“ dodal.

Vstupní školení

Každý zájemce se musí nejprve zaregistrovat na webu a projít vstupními školeními, která se konají každý čtvrtek odpoledne. StrojLAB je otevřený i pro úplné začátečníky v oboru 3D tisku.

„Školení mají čtyři úrovně podle dovedností a znalostí studenta. Při té první student získá praktické schopnosti pro práci na stolní 3D tiskárně, manipulaci s ručním skenerem a také v zámečnické dílně. V navazujících bezplatných kurzech se naučí také základy vakuového formování, obrábění nebo využívání elektrodílen. Ti nejšikovnější mohou získat know-how i pro práci na 3D tiskárně zaměřené na kovový tisk, který je nejnáročnější, nebo pro obrábění a velkoformátový 3D tisk na robotu Kuka,“ vysvětlil metodik strojLABu David Škaroupka.

Foto: FSI VUT

Už v březnu se s novou laboratoří mohli v rámci soutěže seznámit středoškoláci. [celá zpráva]

V jihomoravské metropoli jde už o druhý FabLab. První přístupný pro širokou veřejnost otevřelo v dubnu 2017 Jihomoravské inovační centrum pod názvem FabLab Brno.

Co je to FabLab?

První FabLab (z anglického Fabrication Laboratory) vznikl na Massachusettském technologickém institutu (MIT), prestižní americké univerzitě, v rámci výuky. Jde o dílny vybavené výrobními stroji řízenými počítačem, jako jsou 3D tiskárny, CNC frézky, řezací plottery a další. Uživatel tak musí mít alespoň základní technické znalosti a dovednosti.

Na rozdíl od veřejné dílny je strojLAB určený výhradně pro studenty VUT. Ti mají členství a přístup k přístrojům zdarma, platí si pouze materiál pro své projekty.

Reklama

Související články

Ve Španělsku vytiskli živou lidskou kůži

Výzkumníkům z madridské Univerzity Karla III. se ve spolupráci s firmou BioDan Group podařilo vyvinout 3D biotiskárnu, která vytváří lidskou kůži. Jedná se...

Výběr článků

Načítám