Hlavní obsah

Čeští středoškoláci uspěli na evropské olympiádě mladých vědců

Novinky,

Pět nejlepších týmů dostalo zlaté medaile na soutěži EUSO, evropské olympiádě mladých vědců. Letos na prestižní ocenění dosáhl i tým z České republiky. EUSO je týmová soutěž nejlepších, maximálně sedmnáctiletých evropských fyziků, chemiků a biologů, jejíž 15. ročník se konal v první polovině května v dánské Kodani. Medaile týmům předal dánský princ Joachim.

Foto: Přírodovědecká fakulta UK

Čeští studenti uspěli na evropské olympiádě mladých vědců v Kodani.

Článek

Zlatý český tým se skládal z fyzika Jindřicha Jelínka (Gymnázium Olomouc-Hejčín), chemika Richarda Veselého a biologa Jiřího Janouška (oba Gymnázium Budějovická, Praha 4).

Jelínek je rovněž vítězem letošního celostátního kola Fyzikální olympiády, Veselý letošního celostátního kola Chemické olympiády, Janoušek obsadil 3. místo na celostátním kole Biologické olympiády.

Nejšikovnějším týmům se pochopitelně udělovaly i stříbrné a bronzové medaile. Druhý český tým, který se kodaňského klání zúčastnil, byl nejlepší mezi těmi bronzovými.

Foto: Přírodovědecká fakulta UK

Medaile EUSO

Bronz získali fyzik Adam Mendl z Gymnázia Pierra de Coubertina v Táboře, chemik Michal Straka z Gymnázia Na Vítězné pláni v Praze 4 a bioložka Kateřina Bezányiová z Gymnázia U Balvanu v Jablonci nad Nisou.

Práce s grónským ledem

Studenti řešili náročné praktické úlohy s typicky dánskými tématy, jak uvádí Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy (UK), která o českém úspěchu informovala.

Jedna z úloh se věnovala grónskému ledovci. Studenti pracovali se skutečným ledem přivezeným z Grónska, a to včetně organismů, které v něm žijí. Druhá úloha se zaměřila na nalezení „chytrého“ řešení, jak zajistit dostatek potravin pomocí mořských organismů.

ČR se svými výsledky zařadila mezi nejúspěšnější evropské země a opakovaně prokázala efektivní systém práce s přírodovědnými talenty.

Na přípravě a výběru studentů se podíleli pedagogové z Fakulty chemicko-technologické Univerzity Pardubice, Přírodovědecké fakulty Univerzity Hradec Králové a Přírodovědecké a Matematicko-fyzikální fakulty UK.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám