Hlavní obsah

Nejasnosti ohledně uzavření Středoevropské univerzity přetrvávají

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Masové protesty vyvolal v Maďarsku zákon o vysokých školách, který zpřísňuje působení zahraničních univerzit v zemi. Podle kritiků je tzv. Lex CEU namířen proti Středoevropské univerzitě (Central European University, CEU), kterou v roce 1991 založil americký miliardář George Soros.

Foto: MTI

Transparent v čele průvodu s heslem Proč se bojíte vzdělání? Snímek je z dubnové demonstrace na podporu Středoevropské univerzity.

Článek

Evropská lidová strana tvrdí, že maďarský prezident Viktor Orbán v Bruselu slíbil, že splní požadavek eurokomise a CEU v Budapešti nezavře. Orbán po návratu z Bruselu tuto informaci korigoval a dodal, že k tomu povedou ještě zdlouhavá jednání. „Působení CEU není ohroženo,“ uklidňoval Orbán.

Maďarsko dostalo od Bruselu měsíc na vysvětlení nového zákona, který podle Komise není v souladu s unijními pravidly a svobodami. Orbán v europarlamentu normu hájil a jako nepodložená odmítl obvinění, že by byla cíleně namířena proti CEU.

„Nevzdáváme se…“

Rektor CEU Michael Ignatieff vystoupil v europarlamentu a vyzval Unii k podpoře boje proti maďarskému zákonu.

„Nevzdáváme se, ale je možné, že budeme muset opustit Maďarsko. Chceme v Maďarsku zůstat, ale už se nám ozvalo šest zemí, které jsou připraveny naši univerzitu přijmout,“ řekl Ignatieff BBC.

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó zdůraznil, že v Maďarsku fungují tři americké univerzity. „Jsou dost důležitými institucemi na to, aby byly podmínky jejich fungování zakotveny v mezivládní dohodě,“ dodal.

Budapešť už zahájila jednání s dalšími zeměmi, jejichž univerzity v Maďarsku působí. Podle šéfa diplomacie představitelé Thajska, Malajsie a Číny avizovali splnění požadovaných podmínek.

„Pokud není problém uzavřít dohodu s jinými zeměmi, neměl by to být problém ani pro vládu USA,“ řekl Szijjártó.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám