Hlavní obsah

V Brně představili tvář šamanky z Věstonic

Právo, Vladimír Klepáč

Přes třicet let čekal český specialista na obličejovou chirurgii Jiří Ramba na to, až bude moci pohlédnout své nejslavnější pacientce do očí. I když její lebku znal do posledního detailu, rysy její tváře byly pro něj záhadou. Není také divu, vždyť onou pacientkou je šamanka, která v době lovců mamutů žila v Dolních Věstonicích na Břeclavsku.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Sochař Ondřej Bílek vytvořil rekonstrukci tváře šamanky z Dolních Věstonic podle pokynu antropologů a archeologů. Předlohou byla lebka.

Článek

Měla poněkud zdeformovaný obličej, čemuž asi vděčila za své společenské postavení. Tito lidé se totiž často stávali v loveckých tlupách nejrůznějšími šamany. Vědci nyní zrekonstruovali její tvář.

„Bezesporu jde o prvního člověka na světě se zlomeninou kloubního výběžku v čelisti, jehož existence je fakticky doložena. Měla jako dítě těžký úraz. Prudký pád na bradu nebo úder do ní způsobil, že jí pak při růstu vznikl nesymetrický obličej,“ řekl Právu Ramba. Byl to právě on, kdo odhalil příčinu deformace šamančiny tváře, o níž se i mezi vědci vyprávějí pověsti.

Její kostru našel při výzkumu ve Věstonicích v roce 1949 archeolog Bohuslav Klíma. Odkryl hrob, v němž byla pohřbena pod dvěma mamutími lopatkami před zhruba 30 000 lety přibližně pětačtyřicetiletá žena. V době lovců mamutů šlo o stařenu. Její lebka byla rozbita na přibližně 300 kousků. Když se je podařilo slepit, vědce zaskočil podivný vzhled lebky.

Busta s očními implantáty

Měla totiž levou tvář o něco menší než pravou. Její růst zastavil úraz, po němž v dětství, tedy v době hlavního vývoje organismu, používala k pokousání jídla především pravou část čelisti.

Rozsah deformace se ukázal teprve v těchto dnech. Moravské zemské muzeum v Brně se totiž rozhodlo, že vytvoří podobu šamanky. Na kopii její lebky vědci nabalili umělé materiály připomínající svaly a kůži. Busta dostala oční implantáty a samozřejmě paruku.

„Po roční práci je výsledek této rekonstrukce velmi dobrý. Pomohli nám s ní i kolegové z moskevské Ruské akademie věd, kteří s obdobnými pracemi mají zkušenosti,“ řekla Právu antropoložka Eva Vaníčková.

Připomněla, že muzeum nechalo v uplynulých měsících vytvořit podle kosterních pozůstatků rekonstrukci neandertálského lovce a tzv. princezny z Býčí skály. [celá zpráva]

Busta šamanky je již vystavena v brněnské expozici Pavilón Anthropos.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám