Hlavní obsah

Státní přijímací zkoušky poprvé

Právo, jim

Ve středu poprvé se bezmála 90 tisíc žáků podrobilo státním přijímacím zkouškám na střední školy s maturitními obory. Školy by sice neměly být státními testy z matematiky a češtiny omezeny v přijímání žáků, ale Česká školní inspekce si došlápne na ty, které naberou ty slabé.

Foto: Profimedia.cz

Přijímací zkoušky. Ilustrační foto

Článek

„Nepředpokládám zásadní pohoření. Budu ale sledovat úroveň škol podle přijetí nejslabších uchazečů z hlediska kvality škol a ve spolupráci s inspekcí,“ řekla ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) na Střední průmyslové škole v pražské Preslově ulici.

Státní testy musí školy v rámci celého přijímacího řízení zohledňovat ze 60 procent, zbytek mohou tvořit další kritéria, jako třeba předchozí výkony uchazeče nebo osobní pohovor.

K testům se neváže žádná laťka pro přijetí, takže školy mohou přijmout prakticky kohokoliv. Nicméně budou muset zveřejnit, jaké úrovně v testu dosáhl žák s nejslabším výsledkem, který byl ještě přijat.

Vyhodnotí na sedm miliónů odpovědí

Státní organizace pro přijímačky a maturity Cermat musí nyní vyhodnotit úlohy, což znamená asi sedm miliónů odpovědí.

Ředitel zmíněné školy Radek Sáblík plošné přijímačky podporuje, protože známkování ve školách není vždy objektivní. Ocenil by ale, kdyby se zkoušky dělaly elektronicky.

K výpadku systému došlo v úterý v rámci maturitní zkoušky. Zdrželo se skenování maturitních prací z češtiny a zoufalí ředitelé zavalili Cermat dotazy. Zhruba tři sta škol tak výsledky prací naskenovalo pro centrální hodnocení teprve ve středu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám