Hlavní obsah

Ve Španělsku vytiskli živou lidskou kůži

Novinky,

Výzkumníkům z madridské Univerzity Karla III. se ve spolupráci s firmou BioDan Group podařilo vyvinout 3D biotiskárnu, která vytváří lidskou kůži. Jedná se o první funkční uměle vytvořený vzorek lidské kůže, jelikož je schopný produkovat vlastní kolagen, tedy hlavní strukturální kožní bílkovinu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Madridu vyrobili lidskou kůži pomocí 3D biotiskárnyVideo: Reuters

 
Článek

„Myšlenka využití technologie 3D tisku pro tvorbu lidských tkání a orgánů je skutečným průlomem,“ prohlásil pro agenturu Reuters vedoucí výzkumu profesor José Luis Jorcano, který je i spoluautorem tiskárny.

Je podle něj vidět, že se změnil způsob myšlení lidí v tomto oboru. „Až dosud se to dělalo ručně. Být schopni používat biotiskárny a kontrolovat tak množství kůže v čase a prostoru nám dává nové možnosti, které byly při ruční práci nepředstavitelné,“ dodal.

Za půl hodiny 100 cm2 kůže

3D tisk umožňuje vyrobit objekt podle digitální předlohy. Vyrábí se přidáváním materiálu vrstvu po vrstvě.

Tato živá kůže by se mohla později uplatnit u transplantací nebo pro testování farmaceutických či kosmetických produktů. Má stejnou strukturu jako kůže přírodní. Základem bylo použití tzv. bioinkoustů. Ty se skládají z kožních buněk, které se získaly od dárců a dále namnožily. Obsahují rovněž proteiny a další biosloučeniny.

Vědci tvrdí, že jejich prototyp může produkovat 100 cm2 kůže za méně než 35 minut.

Masová výroba orgánů?

Jejich inženýrská kůže sice může být jako první živý lidský orgán k dispozici na trhu, výroba však bude pravděpodobně finančně i časově náročná. Jednoho dne by nicméně mohl výzkum španělských vědců vést k masové výrobě. A nejen kůže.

„Přání tisknout kompletní orgány jako srdce nebo ledviny je snem každého, kdo se touto problematikou zabývá. Něco takového je však zatím v nedohlednu,“ řekl profesor Jorcano.

V současnosti se čeká na schválení od úřadů, že je takto připravená kůže vhodná a bezpečná pro transplantace a průmyslové využití.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám