Hlavní obsah

Do školského rejstříku má letos vstoupit 45 lesních školek

Praha

Do školského rejstříku by letos zřejmě mohlo vstoupit 45 lesních školek s kapacitou zhruba 900 dětí. V současné době se do něj zapsaly čtyři, dalších 41 čeká na posouzení své žádosti o zapsání. Informoval o tom mluvčí Asociace lesních mateřských škol Filip Kršiak.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Ostravská Lesní mateřská škola Heřmánkov – ilustrační foto

Článek

„Může se stát, že nějaké malé procento školek do rejstříku kvůli nějakým nedostatkům v žádosti neprojde, ale většina z nich by měla být do začátku školního roku 2017/2018 zapsána,” uvedl mluvčí.

Výjimka v hygienických požadavcích

Administrativní proces zápisu podle Kršiaka občas komplikují různé interpretace stavebních úřadů či hygieny na jednotlivých krajských úřadech, které o žádostech rozhodují. Zástupci školek ale věří, že se jim potíže podaří překonat.

Lesní školky, kterých je v Česku asi 140, mohou o zápis do rejstříku žádat díky výjimce v hygienických požadavcích. Možnost se jim otevřela loňskou novelou školského zákona, kde byly popsány jako zvláštní typ předškolního zařízení. [celá zpráva]

Povinný rok školky

Registrace lesním školkám umožní čerpat státní dotace, takže by mohly vybírat nižší školné. Děti v nich také od září budou moci bez komplikací absolvovat povinný poslední rok předškolního vzdělávání.

Povinný poslední rok předškolního vzdělávání, který začne platit od září, se může odehrávat jen v zařízeních zapsaných ve školském rejstříku. Rodiče pětiletých dětí z neregistrovaných lesních školek budou muset své potomky v květnu zapsat do běžné školky, kam buď děti opravdu začnou chodit, nebo zůstanou v lesní školce a formálně se budou vzdělávat doma.

Žádost o zápis do rejstříku od září 2017 měli provozovatelé škol podávat do 30. září 2016. V té době ale nebyly ještě známy hygienické požadavky, které budou muset lesní mateřské školy splňovat. Ministerstvo zdravotnictví je vydalo až loni v prosinci.

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) proto už na podzim doporučila krajům, aby lesním školkám umožnily dodatečné podání žádosti. Nejzazší termín zákon neurčuje.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám