Hlavní obsah

Češi se zúčastní dostavby dalekohledu v Chile

Právo, Šárka Mrázová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

O dostavbě budoucího největšího dalekohledu světa ELT a také využití radioteleskopů ALMA pro pozorování Slunce budou 7. a 8. března v Praze jednat světoví astronomové z Evropské jižní observatoře (ESO Council). Ta provozuje nejvýkonnější astronomické přístroje na světě a Češi se na jejich výzkumech podílejí.

Foto: ESO

Plánovaná dostavba obřího teleskopu v Chile bude i s českou účastí.

Článek

Obří dalekohled ELT má stát na chilské hoře Armazones (3060 m n. m.). Nedaleko odtud již funguje doposud nejvýkonnější soustava dalekohledů na světě.

Dalekohled má mít průměr 39 metrů a jeho objektiv se bude skládat ze 798 hexagonálních zrcadel o průměru 1,4 metru.

Foto: Stephane Guisard (ESO)

Detailní záběr velké sluneční skvrny pomocí ALMA na vlnové Radioteleskopy observatoře ALMA v měsíčním svitu pod Mléčnou dráhou.

Základní kámen ELT bude slavnostně položen letos v květnu. Podepsány jsou již kontrakty například na stavbu kopule i na výrobu zrcadel. Na výstavbě dalekohledu se finančně podílejí i Češi a některé české firmy jako subdodavatelé.

Česko dává 40 miliónů ročně

„Jsme jedním z patnácti členských států této mezivládní organizace. Máme na jednání dlouhou agendu. Rozjíždí se na­- příklad stavba extrémně velkého dalekohledu, který by měl být spuštěn v roce 2024,“ řekl Právu místopředseda Rady ESO, astrofyzik Jan Palouš z Astronomického ústavu Akademie věd ČR.

Do Prahy na zasedání přijede rovněž generální ředitel ESO, Holanďan Tim de Zeeuw.

Do rozpočtu ESO Česko ročně podle Palouše přispívá zhruba 1,5 miliónu eur ročně (40 miliónů korun). Jde o jedno procento z celkového rozpočtu observatoře. ČR jako jeden z členských států má za to jeden hlas v jejích orgánech.

Reklama

Výběr článků

Načítám