Hlavní obsah

Univerzita Palackého slaví 71 let své novodobé historie

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dne 21. února 1946 se rozezněly zvony olomouckých kostelů. Stalo se tak přesně v okamžiku, kdy z Prahy dorazila zpráva o přijetí zákona o obnově olomoucké Univerzity Palackého. Každoročně si univerzita připomíná datum také Akademickými dny, letos jde již o 71. výročí.

Foto: Univerzita Palackého

Univerzita Palackého – ilustrační foto

Článek

„Předposlední únorový týden patří hned několika kulturním a společenským akcím, které jsou určeny nejen akademické obci, ale také široké veřejnosti,“ uvedla tisková mluvčí UP Gabriela Sýkorová Dvorníková.

V 15.00 tradičně připomněly znovuobnovení vysokého učení v Olomouci zvony olomouckých kostelů.

Na pondělním setkání vedení školy v čele s rektorem Jaroslavem Millerem se studenty a zaměstnanci došlo k představení dosavadních úspěchů školy a také strategických plánů do příštích let. Večer pak v U-klubu proběhl speciální díl populárního Hospodského kvízu, tentokrát tematicky zaměřeného na osm fakult dané univerzity.

Propojení literárního díla s fotografií a přírodou

V úterý 21. února se uskutečnila v prostorách olomouckého UPointu vernisáž výstavy „Když fotografie mluví“, jejímž autorem je student filozofické fakulty Lukáš Haberland. Výstava fotografického cyklu úzce propojuje literární tvorbu s černobílou fotografií a přírodou.

Foto: Univerzita Palackého - Kristýna Erbenová

Rektor UP Jaroslav Miller

Jednotlivé snímky se pořídily na základě básní a povídek, jejichž tvůrci jsou přátelé, příbuzní i autor sám. Výstava potrvá do 31. března.

V 15.00 hod. tradičně připomněly znovuobnovení vysokého učení v Olomouci zvony olomouckých kostelů sv. Mořice, sv. Michala a sv. Václava.

V dalších dnech se uskuteční například studentská mše, předání čestných uznání autorům monografií a cen studentům za nejlepší bakalářské, diplomové a vědecké práce, oceněny budou i nejlepší sportovní výkony. Celý program v sobotu 25. února završí Reprezentační ples UP.

Daruj krev s rektorem

V rámci Akademických dnů probíhá i pátý ročník výzvy Daruj krev s rektorem, která motivuje studenty a zaměstnance školy k bezplatnému dárcovství krve.

„Během pěti dní každoročně svou pomyslnou kapkou krve do mlýna přispěje téměř 200 lidí z univerzity. Polovinu z nich pravidelně tvoří prvodárci, z čehož máme samozřejmě radost,“ doplňuje koordinátor akce Ondřej Martínek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám