Hlavní obsah

Českému vysokému učení technickému v Praze je 310 let

Novinky,

České vysoké učení technické v Praze (ČVUT) zahájilo v úterý 17. ledna 2017 oslavy 310 let od vydání císařského reskriptu, kterým 18. ledna 1707 Josef I. podpořil vznik inženýrské výuky. Až do září se bude konat řada kulturních i odborných akcí, během nichž se představí historie i další směřování nejstarší české technické univerzity. Rektor ČVUT Petr Konvalinka na tiskové konferenci připomněl, že jde i o jednu z nejstarších technických univerzit na světě. Obnovenou premiéru měl krátký film z roku 1925, který zachycuje položení základního kamene kampusu v Dejvicích.

Foto: ČVUT

Rektor ČVUT Petr Konvalinka s oceněným architektem Miroslavem Šikem

Článek

Němý snímek objevili v Národním filmovém archivu, který ho pro ČVUT restauroval a digitalizoval. Na základní kámen vedle tehdejšího rektora ČVUT Vladislava Brdlíka poklepali také prezident Tomáš Garrigue Masaryk či předseda vlády Antonín Švehla.

Ztracená zakládací listina

Dobové záběry zachycují vložení kovové kazety se zakládací listinou ČVUT do základního kamene.

Foto: ČVUT

Na základní kámen dejvického vysokoškolského areálu poklepal v roce 1925 také prezident Tomáš Garrigue Masaryk.

Schránka se ztratila v roce 1953, kdy kámen poškodil bagr při stavebních pracích armády. Jak v úterý novinářům sdělil prorektor ČVUT Josef Jettmar, zatím se nenašla.

Architektura z lokálního kontextu

Úterní zahájení oslav pokračovalo zasedáním Vědecké rady ČVUT, na kterém obdržel čestný doktorát architekt Miroslav Šik, jenž patří mezi nejrespektovanější postavy současné mezinárodní architektonické scény.

Mezinárodní ohlas díla profesora Šika v oblasti architektury a jeho dlouhotrvající kontakty na ČVUT přispívají k internacionalizaci naší univerzity.
Ladislav Lábus, děkan Fakulty architektury ČVUT

V roce 1968 emigroval s rodiči do Švýcarska, kde tvoří dodnes. Na počátku 80. let založil v Curychu vlastní architektonickou kancelář. Koncem daného desetiletí zformuloval vlastní teorii tzv. analogické architektury, vycházející z lokálního kontextu, v souladu se svým okolím, bez vnějších efektů, z běžných materiálů a snažící se propojit staré s novým.

Foto: ČVUT

Miroslav Šik

„Mezinárodní ohlas díla profesora Šika v oblasti architektury a jeho dlouhotrvající a přátelské kontakty na ČVUT přispívají k internacionalizaci naší univerzity,“ uvedl děkan Fakulty architektury Ladislav Lábus.

V této souvislosti se připomíná i 40. výročí obnovení Fakulty architektury. [celá zpráva]

Lábus dodal, že k Šikovým žákům patřili i architekti studia Znamení čtyř, které loni vyhrálo architektonickou soutěž na Kampus Albertov pro Univerzitu Karlovu.

Historie i sport

V úterý večer se v Rudolfinu uskuteční Novoroční koncert ČVUT. Zájemce o historii potěší výstava historického fondu Národní technické knihovny, která se uskuteční od 6. února do 25. května 2017.

Foto: ČVUT

V tzv. Saském domě na Malé Straně začal v lednu 1718 vojenský stavební inženýr Christian Josef Willenberg učit stavebnictví. Císař Josef I. přitom českým stavům doporučil umožnit mu „vyučovati v umění inženýrském“ již o 11 let dříve, 18. 1. 1707.

Jedenáctého dubna se veřejnosti představí nově postavená budova ČVUT, Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC) v ulici Jugoslávských partyzánů. Ve stejný den ve 20.00 odstartuje videomapping pod vedením divadelní režisérky Viktorie Čermákové a představení s roboty. Premiéru bude mít i snímek „310 let lví síly“ o historii školy.

Ve dnech 18. až 23. června pořádá ČVUT společně s Českou zemědělskou univerzitou a Českou asociací univerzitního sportu České akademické hry. Na pražských hřištích se akademici utkají v celkem 24 sportech.

Máme i vlastní školku a základní školu.
Petr Konvalinka, rektor ČVUT

Výčet akcí u příležitosti oslav tohoto výročí, který uzavře zářijová expozice Technika pro zdraví, tímto nicméně nekončí.

Od března do května zavítají na akademickou půdu zajímavé osobnosti a absolventi ČVUT. Účast přislíbila rovněž architektka Eva Jiřičná.

Snaha působit i na předškoláky

Rektor Petr Konvalinka se na setkání s médii vyjádřil i k současnému vzdělávání. Připomněl, že se studenti ČVUT mohou v rámci volitelných předmětů kupříkladu doučit mezery v matematice, které mají ze středoškolského studia. Měla by se učit jako nástroj, který pomáhá se způsobem uvažování.

Foto: ČVUT

Petr Konvalinka, rektor ČVUT

„Před dvaceti lety tato možnost nebyla, takže jen kvůli tomu opustila fakultu polovina studentů,“ dodal.

„Máme i vlastní školku a základní školu,“ informoval s tím, že se univerzita snaží působit i na děti, aby se věnovaly technice.

ČVUT spolupracuje s mnohými firmami, absolventům techniky podle rektora téměř nehrozí nezaměstnanost.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám