Hlavní obsah

Projekt Zdravá kantýna má školním bufetům pomoci s pamlskovou vyhláškou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Projekt Zdravá kantýna chce pomáhat stávajícím i novým školním bufetům vyrovnat se s takzvanou pamlskovou vyhláškou. Potravináři i řada ředitelů škol kritizují, že přísné parametry vyhlášky nesplňuje většina běžných potravin, takže bufety nemají co prodávat. Nový projekt má školám poradit s výběrem vhodných potravin a skladbou svačin. Využije síť nutričních terapeutů a výživových poradců projektu Pestrá strava bez zbytečné chemie, za nímž také stojí zakladatelka projektu Zdravá kantýna Ivana Bednářová Častvajová.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Poradenství pro školní bufety vedle sítě odborníků, kteří už nyní spolupracují s desítkami základních a středních škol, navazuje také na projektové dny organizované v projektu Pestrá strava bez zbytečné chemie. Děti v nich pod dozorem samy připravují zdravé svačiny.

„Tyto zdravé svačiny jsme realizovali již na 140 školách, a to velmi úspěšně. Skladba svačin splňuje podmínky pamlskové vyhlášky, mohou být tedy automaticky zařazovány do školních bufetů nebo do nabídky jídelen,” uvedla v tiskové zprávě nutriční garantka projektu Monika Tělupilová.

Kostelecká škola pružně reagovala

Provozovatelé bufetů se musejí vyhláškou zakazující prodej nezdravých potravin a nápojů v automatech řídit od ledna. Za porušení předpisu jim ale zatím nehrozí pokuty, dostanou místo toho radu, co mají prodávat. [celá zpráva]

Jako první nabídky využila základní škola v Kostelci nad Černými lesy, kde byla otevřena nově vybavená školní kantýna.

„Původní nájemce se rozhodl na základě pamlskové vyhlášky ukončit svou činnost. Proto jsme museli najít jiné řešení a k novým pravidlům jsme se postavili čelem. Kontaktovali jsme odborníky na výživu, kteří u nás realizují projektové dny,” uvedla ředitelka této ZŠ Lenka Rosensteinová.

Valachová přinesla na jednání zdravé občerstvení

Důkaz o tom, že parametrům pamlskové vyhlášky lze vyhovět, před Vánocemi předložila také ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD).

Na jednání sněmovního školského výboru přinesla tácy s občerstvením, které nárokům vyhovovalo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám