Hlavní obsah

Izraelci vypěstovali v laboratoři lidské kosti

Novinky,

Biotechnologické společnosti Bonus z Izraele se v laboratorních podmínkách podařilo vypěstovat lidské kosti. A nejen to. Tamní odborníci je totiž dokázali také úspěšně transplantovat. Jedná se o regenerující kost (tzv. kostní štěp) na opravu úbytku kostní hmoty v oblasti čelisti, sloužící jako dentální implantát. Zákrok, finalizovaný v prosinci a provedený jen pomocí injekce, byl stoprocentně úspěšný u všech 11 prvních pacientů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Izraelci vypěstovali v laboratoři kostiVideo: Reuters

 
Článek

„Po několika týdnech a měsících mají pacienti v ústech již svůj vlastní pevný kostní základ. Aplikovali jsme jim do úst živou kost. Něco takového se stalo úplně poprvé,“ sdělila pro agenturu Reuters viceprezidentka společnost Bonus Biogroup Ora Burgerová.

Obecně je kostní štěp lidská kostní tkáň odebraná od stejného pacienta, kterému je zpět podaná v jiném místě.

Roste v ústech

Materiál se pěstoval v laboratoři z vlastních tukových buněk každého pacienta, poté se injekcí vstřikuje do mezery v problematické kostní dřeni. Následující měsíce v dásni reaguje, dokud se definitivně nesloučí se stávající kostí a nedotvoří ji do její původní podoby. Nejde tedy o nějaký umělý materiál.

„Skutečně o 12 týdnů později vidíme kompletní kost, celou kost, která je silná, pevná a funkční,“ potvrdila pro Reuters vedoucí výzkumu v medicínské společnosti Atara Novaková.

Příprava na další kosti

Rekonstrukce poškozené kostní tkáně dosažitelná rostoucím životaschopným lidským kostním štěpem není novinkou. Kostní štěp je lidská kostní tkáň odebraná od stejného pacienta, kterému je zpět podaná v jiném místě.

„Poprvé se však připravil v laboratoři a následně byl přesazen zpět do těla pacienta v minimálně invazivní chirurgii pomocí injekce,” upřesnil generální ředitel Šaj Meretzki.

Burgerová doplnila, že nyní se tým z Bonus Biogroup chystá na klinické studie jiného typu kostí, a to dlouhých kostí končetin. Pro preklinické studie se využijí kosti zvířat, především ovcí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám