Hlavní obsah

Vláda schválila povinnou maturitu z matematiky zatím jen pro gymnázia a lycea

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Povinnou matematiku u maturitní zkoušky budou mít žáci gymnázií a lyceí, a to od školního roku 2020/2021. Vláda o tom jednomyslně rozhodla v pondělí. O matematice jako povinném předmětu maturity na dalších typech škol bude kabinet znovu rozhodovat do konce února.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD)

Článek

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) řekla, že neuspěla s návrhem, aby u maturity předvedli povinně své znalosti matematiky i studenti odborných škol.

Valachová navrhovala, aby odborné školy a učňovské školy zavedly povinnou maturitu z matematiky od roku 2021/2022 nebo od školního roku následujícího. Netýkalo by se to zdravotnických a sociálních oborů a také uměleckých škol.

Protichůdné argumenty

Rozprava na vládě podle ministryně přinesla všechna možná stanoviska, ona však nepředpokládá, že by na návrhu něco zásadního měnila.

„V rozpravě padly všechny možné argumenty, tedy pro i proti. Jeden chtěl matematiku okamžitě pro všechny obory, druhý naopak chtěl zavést maturitu z matematiky mnohem později a chtěl ještě rozlišovat, jestli je to učňovský obor nebo standardní odborná škola,“ konstatovala.

Nicméně do konce února má Valachová přinést návrh zohledňující připomínky ministrů. V lednu plánuje uspořádat ještě jeden kulatý stůl s odbornými asociacemi ve školství.

„Matematika není o numerování příkladů nebo o integrálech. Je to o tom, abychom v případě žáků podpořili logické a analytické myšlení a připravili je na úspěch,” uzavřela Valachová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám