Hlavní obsah

Na svou školku či školu jsou nejvíce pyšní v Chomutově a Havířově

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do prvního ročníku celostátní soutěže Svazu měst a obcí ČR (SMO) Škol(k)a jinak se zapojila vzdělávací zařízení z celé republiky. Veřejnosti dávala na Facebooku vědět, jaký jiný, často unikátní, přístup ke vzdělávání mají. Lidé na projekty přihlášených školek a základních škol klikali a rozhodli tak o vítězích. Staly se jimi Mateřská škola Havířov Radniční s projektem Centra aktivit a Základní škola Chomutov Zahradní s příkladnou spoluprací starších žáků s mladšími.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Chtěli jsme dát školským zařízením nezávisle na velikosti či oblasti, kde působí, možnost představit široké veřejnosti, co dělají jinak. Zaslané fotky, popisky projektů a přístupů oceňovali na Facebooku přímo lidé,“ řekl předseda SMO a starosta Kyjova František Lukl.

„I když podle počtu kliků jsou vítězové jasní, nedá se říci, že ti ostatní jsou poražení. Naopak. Všechny spojuje zájem o jiný přístup ke vzdělávání, láska k profesi, hrdost na svou školku či školu a nadšení, díky kterému se školství jako nedílná součást života ve městech a obcích neustále vyvíjí," dodal.

Školka jinak 2016

  • 1. místo MŠ Havířov Radniční - projekt Centra aktivit
  • 2. místo MŠ Ústí nad Labem Vinařská - projekt Školková olympiáda
  • 3. místo MŠ Praha 6 Čínská - realizace bylinkovo-zeleninové zahrádky

Škola jinak 2016

  • 1. místo ZŠ Chomutov Zahradní - spolupráce starších žáků s mladšími
  • 2. místo ZŠ Kyjov Komenského - výuka čtení metodou SFUMATO® - SPLÝVAVÉ ČTENÍ®
  • 3. místo ZŠ Brno Vejrostova - projekt Naše knihovna

Je třeba se odlišovat a mít na to finance

Vítězové Škol(k)y jinak 2016 byli slavnostně vyhlášeni na speciálním semináři, který se konal ve čtvrtek na magistrátu města Pardubice. Součástí akce byla i tematická přednáška „Jak a proč se odlišovat ve školství“.

„Školství je nejen pro Pardubice velké téma, zvlášť v době tolik debatovaného inkluzivního vzdělávání,“ prohlásil předseda Komory statutárních měst SMO a primátor Pardubic Martin Charvát s tím, že aby se vše podařilo, jsou samozřejmě třeba peníze.

„Proto vítáme tzv. šablonové výzvy ministerstva školství, díky kterým může 14 pardubických mateřských školek a čtyři základní školy získat skoro 12 miliónů korun. Půjdou na posílení personálních kapacit a vzdělávání, aby i v budoucnosti nejen projekty přihlášené do Škol(k)y jinak měly konkrétní a pro ostatní inspirativní náboj,“ uvedl dále.

První ročník soutěže se na facebookovém profilu SMO uskutečnil od letošního května do června. Přihlásilo se do něj celkem 63 mateřských a základních škol z celé České republiky a jedno střední odborné učiliště.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám