Hlavní obsah

Na Světový den učitelů startuje soutěž o Zlatého Ámose. Je třeba jim vrátit respekt, říká ministryně

Novinky,

Den učitelů, vyhlášený k poctě všech kantorů, se celosvětově od roku 1994 slaví 5. října. Český Den učitelů má však tradici mnohem delší. Již od roku 1955 mu patří 28. březen, tedy výročí narození „učitele národů“ Jana Ámose Komenského. Zatímco 5. října se anketa Zlatý Ámos zahajuje, 28. března se vyhlašují její výsledky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zatím poslední Zlatý Ámos, učitel ZŠ 5. května ve Dvoře Králové nad Labem Jan Flídr

Článek

Anketa o nejoblíbenějšího pedagoga však není tím hlavním. Světový den učitelů, vyhlášený Organizací spojených národů (OSN) v roce 1994, vznikl jako zdůraznění významu tohoto povolání.

Oba svátky k poctě učitelů, český i mezinárodní, mají stejný cíl, jak připomíná ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD).

„Vzdát hold a vyseknout poklonu těm, kteří se starají o naše děti, o vzdělání a výchovu dalších a dalších generací. A toto není vždy úkol snadný,“ poznamenala s tím, že je důležité podmínky, ve kterých učitelé pracují, zlepšovat.

Platy a stabilizace školství

Platy učitelů i dalších pracovníků ve školství dlouhodobě stagnovaly a ve srovnání s platy ostatních vysokoškolsky vzdělaných lidí patřily v ČR k nejnižším mezi zeměmi OECD, rovněž v rámci těchto zemí dáváme obecně nejméně na vzdělávání. [celá zpráva]

Foto: MŠMT

Ministryně školství Kateřina Valachová v modré

Postupným cílem je navyšování průměrného platu pedagoga tak, aby dosáhl 130 procent průměrné mzdy v České republice. [celá zpráva]

Financování reálného objemu výuky má rovněž školám zajistit dostatek finančních prostředků pro kvalitní výuku i pro odpovídající odměňování jejich pracovníků, rovněž pro naplňování jejich kariérního řádu.

„Je toho mnohem více, musíme diskutovat také o roli rodičů, vzájemném respektu a zlepšování prostředí ve školách. Je to jen začátek cesty, jak pomoci učitelům stabilizovat české školství. Bez nich to nepůjde a je třeba jim vrátit respekt, který si zaslouží. Každé společnosti, která vnímá školství jako svoji prioritu, se to v pozitivním vrátí,“ uzavřela ministryně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám