Hlavní obsah

Sonda Rosetta po 12 letech přistála na kometě

Paříž
Aktualizováno

Sonda Evropské vesmírné agentury (ESA) Rosetta v pátek zakončila svou úspěšnou vesmírnou misi kontrolovaným sestupem na povrch komety Čurjumov-Gerasimenko. Stalo se tak po 12 letech od zahájení mise.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rosetta po 12 letech ukončí misi přistáním na kometěVideo: Reuters

 
Článek

Zmlknutí signálu sondy v řídicím středisku ESA v Darmstadtu potvrdilo její přistání na kometě Čurjumov-Gerasimenko, kterou Rosetta zkoumala. Vědci hodnotí misi jako velký úspěch.

Sonda podle předpokladů dosedla na povrch vesmírného tělesa poměrně malou rychlostí, a proto byl dopad spíše měkčí. Stalo se tak už přibližně ve 12:40 SELČ, ale s potvrzením bylo nutné počkat, protože komunikace s Rosettou měla vzhledem k velké vzdálenosti od Země čtyřicetiminutové zpoždění. Ve 13:19 SELČ signál odumřel a potvrdil tak definitivní konec mise.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Povrch komety Čurjumov-Gerasimenko vyfotografovaný sondou Rosetta z výšky 5,8 km před tím, než přistála a ukončila tak svou činnost

Pracovala až do samého konce

Rosetta ale ani na své "poslední cestě" nepřestala pracovat a poslala vědeckému týmu projektu další data i fotografie kolem vybraného místa přistání.

Rosetta se vydala na cestu v březnu 2004 a ke svému cíli dorazila po deset let trvající pouti. Jejím úkolem bylo kometu s katalogovým číslem 67P zevrubně prozkoumat, včetně vnitřní struktury, a pomoci tak vědcům poodhalit tajemství vzniku sluneční soustavy před 4,6 miliardy let.

Foto: Handout, Reuters

Kometa Čurjumov-Gerasimenko vyfotografovaná sondou Rosetta

Modul se na dva roky ztratil

K tomu byla také sonda vybavena robotickým modulem Philae, který na kometě přistál v listopadu 2014.

Přistání ale nebylo ideální a modul na Zemi vyslal jen několik sérií dat, která nicméně podle vědců byla i tak velmi důležitá a užitečná.

Poloha přístroje na povrchu komety zůstala vědcům celou dobu neznámá, až do začátku září, kdy se na záběrech pořízených kamerou umístěnou na Rosettě podařilo Philae rozeznat. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Sonda Juno se přiblížila k Jupiteru

Sonda Juno amerického Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA) se v sobotu poprvé dostala do blízkosti Jupitera. K plynné planetě se přiblížila na...

NASA vypustila sondu k asteroidu

Americká Národní agentura pro letectví a vesmír (NASA) vypustila ve čtvrtek sondu Osiris-Rex, která bude po dobu příštích sedmi let sbírat vzorky z asteroidu....

Výběr článků

Načítám