Hlavní obsah

Z Jupiterova měsíce Europa tryskají gejzíry vody, život můžeme hledat tam, oznámila NASA

– Washington • Aktualizováno

Hubbleův vesmírný teleskop zaznamenal na Jupiterově měsíci Europa útvary, které mohou být vodními gejzíry tryskajícími z oceánu, jenž se má nacházet pod povrchem tělesa. V pondělí to oznámili vědci z americké Národní agentury pro letectví a vesmír (NASA). V této vodě mohou odborníci pátrat po stopách života.

BEZ KOMENTÁŘE: Z Jupiterova měsíce Europa tryskají gejzíry vodyVideo: NASA/Goddard/Katrina Jackson

 
Článek

Budoucí mise k Europě tak budou moci odebírat a zkoumat vzorky vody z tamního oceánu právě z těchto gejzírů bez nutnosti vrtat do několikakilometrové vrstvy ledu. Jev se objevil na jižním pólu měsíce.

„Oceán na Europě se pokládá za jedno z nejslibnějších míst ve sluneční soustavě, která by mohla hostit život,“ prohlásil výzkumník Geoff Yoder z NASA na tiskové konferenci ve Washingtonu. „Tyhle výtrysky, pokud opravdu existují, mohou poskytnout další způsob, jak získat vzorky z podpovrchového oceánu Europy,“ dodal.

Foto: Nasa, Reuters

Snímek z NASA ukazuje velké vodní gejzíry tryskající z povrchu Jupiterova měsíce Europa na jeho jižním pólu

Gejzíry podle odhadů NASA tryskají do výše zhruba 200 kilometrů, z této výšky se pak snáší jako déšť zpět na povrch měsíce.

Europa má oceán, který obsahuje dvakrát větší množství vody, než je v pozemských oceánech, je ale skrytý pod vrstvou ledu, jejíž tloušťka není dosud známá.

Náhodný objev při sledování atmosféry

Tým výzkumníků z institutu Space Telescope Science Institute (STScI) v Baltimoru sledoval výtrysky při pozorování okraje měsíce při jeho přechodu před mateřskou planetou Jupiter. Původním cílem vědců přitom bylo určit, jakou má Europa atmosféru. Za 15 měsíců provedli 10 pozorování okraje Europy a zaznamenali přitom tři výtrysky vody.

Foto: Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Srovnání velikosti Jupitera se Zemí, Měsícem a Jupiterovo měsícem - Europou

Pokud se pozorování potvrdí, Europa bude druhým tělesem ve sluneční soustavě s tryskajícími vodními gejzíry. V roce 2005 zachytila sonda Cassini proudy vodní páry a prachu tryskající z povrchu Saturnova měsíce Enceladus.

Na Europu se nyní zaměří systém infračerveného vidění teleskopu James Webb Space Telescope, který bude spuštěn v roce 2018. NASA už také připravuje podklady pro sestrojení sondy, jež by pozorovala povrch měsíce zblízka při několika obletech.

Související téma:

Foto: archiv, Právo

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám