Hlavní obsah

Vědci podezírají deodoranty s hliníkem, že vyvolávají rakovinu

Právo, mcm

Je jedno, jestli jde o sprej, tyčinku nebo kuličku: deodoranty, které v Evropě používají muži i ženy, často obsahují hliníkové soli. Přitom už řadu let existuje podezření, že právě hliník v těchto sprejích proniká do lidské tkáně a stojí za vznikem rakoviny prsu. Švýcarští vědci proto nyní začali problém detailně zkoumat.

Foto: Profimedia.cz

Hliník se do deodorantů přidává proto, že uzavírá póry, a brání tak vzniku nevzhledných skvrn od potu v podpaží.

Článek

Díky výzkumu na švýcarské Clinique des Grangettes, provedenému na myších, podezření na karcinogenní účinky hliníků zesílilo. Chlorid hlinitý, jemuž byly vystaveny buňky z myších prsů, v nich totiž vyvolal řadu změn „charakteristických pro zhoubné bujení“. Konstatují to biolog Stefan Madriota a onkolog Andre-Pascal Sappino ve studii, kterou zveřejnil odborný časopis International Journal of Cancer.

Zjistili také, že myší buňky vystavené podobné koncentraci hliníku jako prsní žlázy lidí používajících deodoranty mutovaly v agresivní nádory, které se rychle šířily.

Madriota a Sappino přirovnávají hliník k azbestu, který býval dlouho označován za „zázračné vlákno“, nyní je však v celé Unii zakázán právě pro své rakovinotvorné účinky.

Žádají preventivní zákaz

Švýcaři tvrdí, že stejné problémy jako deodoranty přinášejí i rtěnky, antiperspiranty a lesky na rty obsahující sloučeniny hliníku. Žádají proto preventivní zákaz používání hliníkových solí v kosmetice.

Hliník se do deodorantů přidává proto, že uzavírá póry, a brání tak vzniku nevzhledných skvrn od potu v podpaží.

V Unii se již nějaký čas debatuje o dopadu používání sprejů s hliníkem. Znějí i varování pro spotřebitele, zatím však nebyla přijata opatření ani na jejich omezení, natož na jejich zákaz.

Reklama

Výběr článků

Načítám