Hlavní obsah

Praha zmapuje bezpečnost škol

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Školská zařízení zřizovaná hlavním městem absolvují v nadcházejícím roce průzkum školního a pracovního klimatu. Vítěz veřejné zakázky, kterou Praha hodlá letos v září vyhlásit, bude mít za úkol komplexně zmapovat prostředí ve školách. Na provedení odborného průzkumu ve více než sto padesáti organizacích město vynaloží přibližně čtyři milióny korun, uvedla radní pro školství Irena Ropková (ČSSD).

Foto: MHMP

Pražská radní pro oblast školství Irena Ropková (ČSSD)

Článek

„Našim cílem je stanovit klíčové ukazatele školního a pracovního klimatu, dosáhnout srovnání situace na jednotlivých školách a vytvořit účinné nástroje pro průběžnou kontrolu klimatu na školách,“ upřesnila Ropková.

Průzkum v rámci veřejné zakázky nazvané Bezpečná pražská škola se bude v příštím roce týkat bezmála padesáti tisíc žáků a studentů a přibližně 6,5 tisíce zaměstnanců škol.

Mezilidské vztahy

Prostřednictvím speciálně vyvinutých dotazníků se budou zkoumat především mezilidské vztahy mezi učiteli a žáky, vztahy uvnitř třídních kolektivů a rovněž vztahy mezi vedením školy a jejími zaměstnanci.

„Výsledné statistické soubory s grafickými znázorněními budou doplněny o analýzu splňující požadavky Evropské federace psychologických asociací. Závěry průzkumu, které nám pomohou zaměřit pozornost na již vzniklé problémy a současně předcházet vzniku nových, bychom měli mít k dispozici na přelomu zimy a jara v příštím roce,“ vysvětluje radní.

Mnohým ředitelům vyprší funkční období

S komplexním průzkumem klimatu souvisí i snaha o ucelené hodnocení činnosti ředitelů škol zřizovaných hlavním městem Prahou. Mnohým ze stávajících ředitelů totiž v příštích dvou letech vyprší jejich funkční období a město bude muset rozhodnout o dalším vedení.

„Při rozhodování o dalším pokračování stávajících ředitelů či o výběru jiných vhodných kandidátů bychom rádi zohlednili i výsledky tohoto průzkumu,“ dodala Ropková. Podle ní to umožní zhodnotit, jaká situace na škole dosud panovala a současně jasně stanovit potřeby v oblasti manažerského řízení pro další funkční období.

Vítěz veřejné zakázky má být znám v listopadu letošního roku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám