Hlavní obsah

Podvodní mikroskop ukazuje souboj korálů o místo na útesu

Novinky,

Nový podvodní mikroskop Benthic Underwater Microscope navržený a sestrojený výzkumníky z University of California v San Diegu zachytil „válku“ mezi milimetrovými korálovými polypy. Soupeří o nejvýhodnější pozici na korálovém útesu. Informovala o tom agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Podvodní mikroskop zachytil souboj polypů o místo na korálovém útesuVideo: Scripps Oceanography/Jaffe Lab for Underwater Imaging, Reuters

 
Článek

„Mikroskop disponuje vysokým rozlišením objektivu, prstencem LED světel, fluorescenčními zobrazovacími schopnostmi a flexibilními laditelnými čočkami,“ popisují vývojáři s tím, že dané čočky dokáží podobně jako lidské oko zaostřovat na určité objekty pro jejich sledování ve 3D.

Potápěč s počítačem a líbající se koráli

Systém přístroje se skládá za dvou částí. Ovládá jej potápěč a obsahuje mikroskopickou zobrazovací jednotku řízenou podvodním počítačem.

Experiment vědců probíhal tak, že umístili jiné druhy korálů blízko u sebe na útes a pomocí mikroskopu pozorovali, jak živočichové vysílají vlákna, kterými se snaží napadnout tkáň odlišných druhů.

Video rovněž ukazuje, jak se určitá kolonie vzájemně dotýká. Vědci to s humorem okomentovali, že se koráli „líbají“

Reklama

Související články

Turisté narazili v moři na spící velrybu

Jedinečný okamžik se podařilo natočit kapitánovi Brycemu Murtaghovi u pobřeží australského Queenslandu. Na svém člunu vezl 23. července turisty, kteří se...

Výběr článků

Načítám