Hlavní obsah

V JAR objevili nejstarší lidskou kůstku s rakovinou. Je jí 1,7 miliónu let

– Johannesburg

Nejstarší lidskou fosilii s dokladem rakoviny objevil mezinárodní tým badatelů na významné prehistorické lokalitě v jeskyni Swartkrans nedaleko Johannesburgu v Jihoafrické republice. Referoval o tom server BBC. Nález podle vědců ukazuje, že rakovina opravdu není záležitostí jen moderní společnosti.

Foto: Profimedia.cz

Homo ergaster - takto mohl vypadat „majitel“ dané kůstky.

Článek

Nádor byl objeven na kosti pravěkého člověka starého asi 1,7 miliónu let. Tento člověk patřil podle badatelů buď k raným homininům druhu Homo ergaster, nebo k druhu Paranthropus robustus.

Doufají v pochopení vzniku nádoru

Tumory byly na jiných fosiliích objeveny již dříve - k těm nejstarším patří například kost chorvatského neandertálce, který žil asi před 120 tisíci lety.

Současný životní styl zvyšuje riziko některých druhů nádorů - rakoviny konečníku kvůli typu potravy, jater kvůli konzumaci alkoholu nebo plic kvůli kouření.
Patrick Randolph-Quinney

O novém objevu informoval badatelský tým v časopise South African Journal of Science s tím, že nártní kůstka vykazovala osteosarkom - poměrně vzácný a zhoubný typ nádoru kosti. Vědci doufají, že tento nález pootevře dveře k pochopení vzniku tohoto nádoru.

Existovala dávno před průmyslovou společností

I když rakovina postihuje velké množství živočišných druhů, někteří lidé si myslí, že tato nemoc je pouze problémem lidí moderní civilizace.

„Moderní medicína má tendenci předpokládat, že rakovina a nádory u lidí vznikly v důsledku moderního životního stylu a okolního prostředí. Naše studie ukazuje, že se tyto nemoci objevily u našich předků milióny let předtím, než vznikla moderní průmyslová společnost,” řekl podle BBC jeden z badatelů Edward Odes.

Badatel Patrick Randolph-Quinney ovšem připustil, že současný západní životní styl zvyšuje riziko některých druhů nádorů, jako třeba rakoviny konečníku kvůli určitému typu potravy, rakoviny jater kvůli nadměrné konzumaci alkoholu nebo rakoviny plic kvůli kouření.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám