Hlavní obsah

V Grónsku ubyl za čtyři roky bilión tun ledu

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle nových dat Evropské kosmické agentury (ESA) roztál v Grónsku mezi lety 2011 a 2014 jeden bilión tun ledu. Odpovídá to dvojnásobku průměru předchozích dvou desetiletí. Agentura Reuters, která na informaci upozornila, rovněž připomněla, že podrobnější důkaz masivního úbytku ledovců až doteď zveřejněn nebyl.

V Grónsku ubyl za čtyři roky bilion tun leduVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

„Radar CryoSat ukazuje pohled na ledový příkrov, jenž odhaluje, které ledovce vykazují největší známky změn," uvedl hlavní autor studie Malcolm McMillan z britského Střediska pro polární pozorování a modelování na University of Leeds.

Výzkum jednotlivých ledovců

„Pomáhá nám to při studiu každého konkrétního ledovce v Grónsku, což nám umožňuje lépe pochopit jejich podíl na globálním vzestupu hladiny moře," dodává.

Studie ukázala, že tání grónského ledu přispělo ke zvýšení hladiny moře dvakrát tolik než za předchozí dvě dekády.

Dochází rovněž k velkým rozdílům v množství úbytku ledu z roku na rok, přičemž k největšímu došlo v roce 2012, kdy letní teploty překonávaly rekordy. Grónsko je tedy velmi citlivé na změny v okolním prostředí.

Výsledky měření radaru odpovídají tomu, co zjistil americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) během mise GRACE. Jejich družice nesla senzory, které jsou speciálně navrženy tak, aby určovaly změny, které nastaly v hmotnosti celé ledové plochy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám