Hlavní obsah

NASA ukázala dosud nejdetailnější snímky povrchu Pluta

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Detailnější pohled na terén Pluta hned tak k dispozici nebude. Jediné video zahrnuje všechny snímky s vysokým rozlišením pořízené sondou New Horizons. Ta poskytla vědcům i veřejnosti příležitost prozkoumat detaily různých typů terénu na Plutu a porozumět procesům, k nimž na povrchu trpasličí planety došlo. A to včetně tvorby řek.

NASA odhalila povrch PlutaVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

„Tento nový pohled je naprosto fascinující,“ cituje server NASA Alana Sterna z Jihozápadního výzkumného institutu v Coloradu, který data ze sondy zkoumá.

„Nutí mě to chtít se vrátit na další misi na Pluto a získat nové snímky s vysokým rozlišením z celého povrchu,“ dodal.

Sonda New Horizons od průletu kolem Pluta 14. července 2015 pomalu posílá získaná data zpět na Zemi. Na snímcích poskládaných do videa je vidět panorama, kde jeden pixel odpovídá zhruba 80 metrům.

Devítileté putování

Záběry nabízí nové pohledy na mnoho různých krajin, které se na Plutu nacházejí. Od kráterovitých vrcholků, přes ledové pláně z dusíku až po celkově rozrytý terén. Na povrchu panuje teplota minus 230 stupňů Celsia.

Informace o řekách a jezerech ze zamrzlého kapalného dusíku není nová. [celá zpráva] Ale až vysoké rozlišení poskytuje možnost detailnějšího zkoumání a skutečné důkazy.

Snímky byly pořízeny ve vzdálenosti 15 850 km od Pluta, asi 25 minut před největším přiblížením k trpasličí planetě. Cesta k Plutu trvala sondě New Horizons devět let.

Odchylky v oběžné dráze

Ač je Pluto součástí sluneční soustavy a objeveno bylo už v roce 1930, moc se toho o něm vzhledem ke vzdálenosti od Země neví. Ta se navíc vlivem jeho pozoruhodné oběžné dráhy mění v širokém rozpětí 4,3 až 7,5 miliardy kilometrů. Někdy má tedy ke Slunci blíž než Neptun.

Foto: Nasa, Reuters

Snímek planety ze vzdálenosti 1,5 miliónu kilometrů

Teprve v 90. letech se zjistilo, že je součástí komplexního systému desetitisíců těles v oběžné dráze Neptunu zvaného Kuiperův pás.

V roce 2006 bylo Pluto na kongresu v Praze vyřazeno z kategorie planet a zařazeno mezi trpasličí planety.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám