Hlavní obsah

Děti z méně úspěšných škol více hrají počítačové hry

– Praha

Žáci méně úspěšných škol ve volném čase častěji na počítači stahují filmy a hrají hry. Ti z úspěšnějších škol více využívají počítač ke komunikaci, získávání praktických informací nebo přípravě do školy. Z analýzy výsledků mezinárodních šetření ICILS 2013 a PISA 2012 to zjistila Česká školní inspekce.

Foto: Jiří Mach, Právo

Ilustrační foto

Článek

V bohatších rodinách je sice výrazně častěji více než jeden počítač, socioekonomický status rodiny ale neovlivňuje rozsah volného času stráveného u počítače.

Čeští patnáctiletí tráví v pracovních dnech průměrně dvě hodiny online, o víkendech je to o 30 minut déle, zjistilo šetření PISA 2012. Informační technologie k volnočasovým aktivitám využívají nejvíce ze všech zemí OECD, které se do tohoto ověřování zapojily.

Inspekce sledovala rozdíly mezi různě úspěšnými školami podle výsledků žáků v matematice. Na méně úspěšných školách je vysoké zastoupení žáků se slabými výsledky v tomto předmětu, na těch velmi úspěšných je velký podíl dětí s výbornými výsledky v daném předmětu.

Čím více ve škole na síti, tím horší v matematice

Na „horších” základních školách je více žáků, kteří na internetu netráví žádný nebo jen minimální čas. Zároveň se ale mezi nimi objevuje více extrémních uživatelů internetu, kteří jsou online více než šest hodin denně. Čtyři procenta žáků méně úspěšných ZŠ nemají doma připojení k internetu, na úspěšnějších ZŠ takoví žáci nejsou.

U víceletých gymnázií takové rozdíly inspekce nezaznamenala. Tam se více projevil rozdílný přístup k internetu. Bezmála dvě třetiny dětí z těch méně úspěšných hrají alespoň jednou týdně hry pro jednoho hráče, na „lepších” školách jich je 43 procent. Podobné rozdíly jsou také u online her.

Email používají prakticky denně dvě třetiny žáků „lepších” víceletých gymnázií, ale jen 48 procent dětí navštěvujících ta „horší”. Žáci úspěšnějších škol rovněž častěji využívají internet kvůli přípravě eseje, referátu nebo prezentace, alespoň jednou týdně to dělají více než čtyři pětiny z nich.

Inspekce také sledovala, jaký je vztah mezi používáním výpočetní techniky přímo ve škole a školními výsledky. Zjistila, že čím více děti přímo ve škole používají moderní technologie, tím horší jsou jejich výsledky v matematice.

Reklama

Související články

Letní tábory: do chatek s internetem

Za letní romantiku dětí si rodiče připlatí, ale ani stále vyšší cena je neodrazuje. Ty nejlevnější, kam spadají zejména skautské tábory, začínají už na...

Výběr článků

Načítám