Hlavní obsah

Na základních školách by se měly rozšířit dílny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V základních školách by se měla rozšířit výuka v dílnách a na školních pozemcích, uvedl po jednání s řemeslníky premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Detaily s konkrétním harmonogramem změn by se měly dojednat na podzim, doplnil Karel Havlíček, předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Ilustrační foto

Článek

Jednání se uskuteční také za účasti ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD), jejíž úřad musí učinit nezbytné systémové změny. Přizváni budou možná i zástupci resortů průmyslu a zemědělství, kterých se to také týká.

Nyní dílny ani pozemky nejsou plošně povinné, školy mají možnost volby. Některé mimo jiné z prostorových důvodů dílny zrušily. Sobotka považuje za podstatné, aby školáci tuto možnost měli.

„Je důležité, aby se upravil vzdělávací obor Člověk a svět práce. Musíme také modernizovat obsah, pokud jde o technické vzdělávání,” uvedl Sobotka.

Zvýšit zájem o řemesla

Po loňském Roce technického vzdělávání je letos vyhlášen Rok řemesel. Havlíček si od rozšíření dílen a jejich případného povinného zavedení pro všechny slibuje větší zájem dětí o řemesla.

Přibývá škol, které dílny obnovují nebo modernizují, uvedl premiér. „Potřebujeme, aby ministerstvo školství otevřelo možnosti i v rámci evropských fondů, aby mohly být financovány,” doplnil.

Havlíček vidí také možnou cestu ve spolupráci základních a středních odborných škol nebo učilišť. Odborné školy by mohly těm základním zapůjčit prostory pro praktickou výuku.

Reklama

Související články

Studium technických oborů se vyplatí

Českým firmám chybějí absolventi technických škol. Navíc ti dosavadní nejsou dostatečně jazykově vybaveni a v průběhu studia nemají zájem o pracovní praxi...

Učitelů technických oborů je kriticky málo

Strojírenským oborům hrozí kolaps. Ne z důvodu nedostatku žáků, ale pedagogů. Do tří čtyř let nebude mít kdo učit, zní varovný hlas ze středních škol na...

Výběr článků

Načítám