Hlavní obsah

S drogami mají problém i děti v Bohumíně, ukázala analýza odpadních vod

Právo, Denisa Telaříková
Karviná

Nejen v Orlové na Karvinsku, ale také v sousedním Bohumíně experimentují školáci s drogami. Vyplývá to z laboratorních rozborů odpadních vod odebraných z kanálových šachtic u tří bohumínských základních škol.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

V březnu tuto analýzu nechala udělat místní policie. Město za ni zaplatilo 12 tisíc korun. Právo o výsledku rozborů informovala bohumínská mluvčí Lucie Kolková.

„Výsledky odběrů jsou alarmující. V odebraných vzorcích se objevily výrazné stopy marihuany a bohužel i extáze a pervitinu. Z problému ale neobviňujeme školy, kde průzkum proběhl. Je to varovný signál pro nás všechny, především však pro rodiče. Na nich teď leží největší břímě, protože prevence začíná v rodině. Rodiče si musí všímat, jak se jejich dítě chová a co celé dny dělá,“ sdělil bohumínský místostarosta Igor Bruzl (ČSSD).

Rodiče mohou své děti otestovat sami

Podle mluvčí Bohumína chce město rodičům s protidrogovou prevencí pomoci. „Připravili jsme pro ně informační letáček. Kromě kontaktů na protidrogové poradny v něm je i popis poplašných signálů, podle kterých rodič pozná, že by dítě mohlo experimentovat s drogou,“ uvedla Kolková. Dodala, že město ale zatím o plošném anonymním testování školáků ze slin, jako proběhlo u deváťáků v Orlové, neuvažuje.

„Chceme jít jinou cestou. Nabídneme rodičům, aby si své dítě otestovali sami a zjistili, zda se zrovna jich problém týká,“ upřesnila mluvčí.

„Naši strážníci mají k dispozici kombinované testery, které dokáží určit až šest druhů drog, a to stěrem z ústní dutiny. Stovku testerů jsme vyčlenili pro zájemce z řad rodičů. Test si mohou vyzvednout na služebně městské policie nonstop, zdarma a zcela anonymně,“ řekl bohumínský manažer prevence kriminality Roman Honysz a dodal, že v letáčku neschází ani rady, jak postupovat v případě, že by byl test pozitivní, a kde je možné hledat pomoc.

Protidrogová prevence

Bohumín pak také plánuje zesílit protidrogovou prevenci. „Navýšíme počet besed o drogách. Chceme začít školáky posílat do protidrogového vlaku, který jim zprostředkuje autentický zážitek z drogového doupěte, vězení, policejní vyšetřovny nebo autonehody, k níž došlo kvůli užití drogy,“ uvedl místostarosta. Asistenti prevence kriminality se zároveň zaměří na sledování případného dealerství drog v okolí bohumínských škol. Ve školách navíc proběhne i anonymní dotazník, zda a kde se děti s drogami setkaly.

Bohumín se k analýze odpadních vod ve školách rozhodl jako druhé město v Česku. Signálem mu k tomu bylo to, že se ve městě zvýšil počet zadržených řidičů pod vlivem opiátů. Ale také přibývající počet legálně vyměněných jehel a nalezených injekčních stříkaček.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám