Hlavní obsah

Francouzský satelit se pokusí ověřit gravitační teorii

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový experiment může otřást naším chápáním okolního světa a v konečném důsledku přepsat učebnice fyziky. Na oběžnou dráhu byl vyslán satelit Microscope, aby pořádně ověřil část gravitační teorie, podle níž rychlost pádu těles nesouvisí s jejich hmotností či složením. Informaci přinesla Evropská kosmická agentura.

Foto: Profimedia.cz

Vizualizace francouzského satelitu Microscope

Článek

„Ve vesmíru je možné studovat relativnost pohybu u dvou objektů ve stavu volného pádu v satelitu na oběžné dráze. Oba vzorky tu budou chráněny před rušivými vlivy vyskytujícími se na Zemi,“ uvedla k tomu francouzská společnost Arianespace.

Satelit Microscope bude testovat základní princip fyziky, takzvaný princip ekvivalence, v němž se uvádí, že pohyb padajících objektů je vlivem gravitace nezávislý na jejich hmotnosti, tvaru a složení.

Budou se při volném pádu chovat objekty stejně?

Princip je součástí Einsteinovy obecné teorie relativity publikované roku 1915, s jeho konceptem ale jako první přišel již Galileo. Podle legendy pouštěl rozdílně vážící koule z šikmé věže v Pise, aby demonstroval, že rychlost jejich pádu je na jejich hmotnosti nezávislá. Ve skutečnosti je pouštěl ze svahu.

V podmínkách panujících na Zemi samozřejmě různé předměty dopadají různě rychle, nesouvisí to však s jejich hmotností, ale s odporem vzduchu. Ten se ale ve vesmíru neprojeví.

Pokud se bude jeden objekt při volném pádu chovat jinak, otřese to základy fyziky.
Arianespace

Uvnitř satelitu jsou dvě dvojice vložených válců. V prvním páru jsou oba válce vyrobeny ze stejného materiálu, slitiny těžkých kovů platiny a rhodia. Ve druhém páru je vnitřní válec opět z platinovo-rhodiové slitiny, zatímco vnější je z lehké slitiny titanu, hliníku a vanadu.

Satelit se pohybuje v zemském gravitačním poli. Podle principu ekvivalence by na  všechny čtyři válce měla působit stejná síla bez ohledu na hustotu kovů, proto by se měly pohybovat po stejné dráze. Polohu válců uvnitř satelitu měří elektrostatické senzory.

Výrazně přesnější měření

Vesmírné vakuum umožňuje až stokrát přesnější měření. Docílit se toho má díky sadě mikrotrysek namontovaných vně družice. Ty budou udržovat stabilitu kosmické lodi pro přesná měření. Vědci tak ověřit mohou princip ekvivalence i související problematiku.

Pokud by se jeden z válců pohyboval jinou rychlostí, satelit se nakloní jedním koncem k Zemi. I nepatrný rozdíl v rychlosti pohybu párů válců by znamenal porušení principu ekvivalence. Podle Arianespace by to totálně otřáslo základy fyziky a bylo by potřeba upravit současné gravitační teorie, na nichž stojí i Einsteinova obecná teorie relativity.

Družici vynesla ruská raketa Sojuz, která odstartovala koncem dubna z kosmodromu ve Francouzské Guyaně. Předchozí pokusy se nezdařily kvůli nepřízni počasí a technickým problémům.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám