Hlavní obsah

Výsledky jednotných přijímaček byly horší než loni, na přání ředitelů přibyla matematická úloha

– Praha • Aktualizováno

Při pokusném ověřování jednotných přijímacích testů na střední školy měli žáci nižší průměrný výsledek než loni. Bylo to způsobeno hlavně nastavením testů, upozornil na páteční tiskové konferenci Jiří Zíka, ředitel Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (CERMAT), které pilotní ověřování organizuje. Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) nepochybuje, že start jednotných přijímacích zkoušek z češtiny a matematiky bude příští jaro bez problémů zajištěn.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně školství Kateřina Valachová, náměstek ministryně pro vzdělávání Václav Picl a ředitel CERMAT Jiří Zíka

Článek

Vzhledem k tomu, že se jedná o rozřazovací testy s účelem sestavit pořadí žáků, nejsou absolutní hodnoty tak podstatné jako u maturit.

Druhý ročník pilotního ověřování byl generálkou na příští rok, kdy se jednotné přijímačky z matematiky a češtiny uskuteční plošně. Počítá s tím novela školského zákona, kterou nedávno schválil Senát.

Za zhoršení v matematice může cílená úprava testu

Zíka upozornil, že vzhledem k různým testům a různému vzorku uchazečů nejsou výsledky meziročně úplně srovnatelné. Zhoršení v matematice u osmiletých gymnázií, kde průměrný výsledek uchazeče klesl o jedenáct procentních bodů, bylo dané úpravou letošního testu na žádost ředitelů škol s velkým převisem.

„Stěžovali si, že loňský test dost dobře nerozlišuje vynikající žáky. Zařadili jsme ještě jednu matematickou operaci, která měla rozlišit ty lepší. Zafungovalo to,” řekl Zíka. U osmiletých gymnázií se také trochu změnila struktura uchazečů, doplnil. Zatímco loni se na tento typ škol hlásilo 10 tisíc dětí, letos jich bylo 13 500.

Škála pomůže ředitelům v rozhodování

Ministryně Valachová věří, že dvouleté pokusné ověřování jednotných přijímacích zkoušek z matematiky a českého jazyka na 56 procentech středních škol a gymnázií zajistí jejich úspěšný start v dubnu příštího roku.

„Jednotné přijímací zkoušky zajistí porovnání mezi znalostmi uchazečů. Ředitel bude mít i nadále možnost zvolit ještě další podmínky přijímacího řízení. Váha jednotné zkoušky je 60 procent. Smyslem je ověřit rozřazení z hlediska výsledků uchazečů podle škály, která umožňuje řediteli učinit rozhodnutí, kdo je přijat a kdo nikoliv,” uvedla ministryně.

Ne pro konzervatoře

S dokončením vyhlášky, která stanoví přesné podmínky pro jednotné přijímací zkoušky, čeká ministerstvo jen na podpis prezidenta. Konkrétní termíny by měly být jasné do začátku nového školního roku. Počítá se se dvěma koly v období mezi 12. a 28. dubnem. „Jednotné zkoušky se nebudou týkat konzervatoří,” připomněla ministryně pro Novinky.

Do pilotního testování se zapojilo 644 gymnázií a středních škol, což byla více než polovina škol s maturitními obory. Zúčastnilo se ho o dva tisíce uchazečů více než loni. Zájem byl obdobný jako loni. Největší byl znovu ve Středočeském a Moravskoslezském kraji, opět se vůbec nezúčastnil Liberecký kraj. V Jihočeském kraji tyto testy zvolila jediná škola, gymnázium ve Vodňanech.

Reklama

Související články

Přijímačky na SŠ letos naposledy nepovinně

V pátek naposledy se uskuteční státní přijímací zkoušky na maturitní obory nepovinně. Do pilotního projektu se zapojila polovina škol. Letošní osmáci se mohou...

Výběr článků

Načítám