Hlavní obsah

Hašek: Kraje garantují financování sítě škol

Novinky,

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) se s Asociací krajů, Svazem měst a obcí a Sdružením místních samospráv shodla na tom, že společné vzdělávání neznamená žádnou plošnou inkluzi. Běžné i speciální školy jsou nedílnou a potřebnou součástí vzdělávacího systému. „Kraje garantují financování sítě škol a stabilitu jejich fungování,“ řekl předseda Rady Asociace krajů Michal Hašek (ČSSD).

Foto: Miroslav Homola, Právo

Michal Hašek

Článek

Ministerstvo školám letos poskytlo navíc 500 miliónů korun na asistenty pedagoga. K ředitelům škol tyto peníze však často nedoputovaly, zůstávaly na krajích. [celá zpráva]

Školy již prostředky dostanou

Komunikací Valachové s kraji se podle ministerstva podařilo zajistit v rámci rozpisu rozpočtu, aby navýšené finanční prostředky doputovaly do škol. V současné době všechny kraje rozepsaly prostředky, včetně navýšení.

„Navýšení finančních prostředků, které skutečně pokrývají potřeby škol, považuji za klíčové pro dobré fungování škol i pro přípravu na změny od nového školního roku,“ uvedla ministryně. „Jsem ráda, že v úzké spolupráci s kraji se školám tyto prostředky nyní již reálně dostanou.“

Valachová také připomíná, že se podařilo zajistit podporu pro práci učitelů s dětmi, včetně zajištění nárokových finančních prostředků pro učitele, kteří pracují s dětmi se speciálními potřebami.

Obavy kvůli klesajícímu počtu dětí

„Za Asociaci krajů mohu ujistit, že kraje garantují financování sítě škol a stabilitu jejich fungování. Obavy některých škol z dalšího fungování nejsou způsobeny zaváděním společného vzdělávání, ale dlouhodobě klesajícím počtem dětí v těchto školách,” vyjádřil se k problematice Hašek s tím, že platforma pro společné vzdělávání poskytuje návod, jak síť škol udržet.

Předseda Svazu měst a obcí František Lukl považuje za důležité informace o zápisech do základních škol. „Ukazují totiž, že se žádné zásadní změny nekonají. Všechny školy musejí být v maximální míře informovány o dalších krocích,“ dodal.

Nadále probíhá komunikace s řediteli škol, učiteli, výchovnými poradci, rovněž se uskutečnily výjezdy ministryně do krajů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám