Hlavní obsah

Podle Valachové letos nižší růst platů učitelů nehrozí, Babiš by jim přidal pět procent

Praha

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) věří, že nižší zvýšení platů kvůli snižování odměn letos učitelům nehrozí. Školy poprvé po deseti letech získaly prostředky také na růst počtu žáků. Požadavky školských odborů, které chtějí minimálně desetiprocentní růst platů ve školství pro rok 2017, opět označila za legitimní. Podle ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše si učitelé zvýšení platů zaslouží, přidal by jim pět procent. Záviset to bude na výběru daní.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Andrej Babiš a ministryně školství Kateřina Valachová

Článek

Vedle prostředků na platy půjde letos do škol také 1,1 miliardy korun na výdaje spojené s vyšším počtem žáků a 600 miliónů korun na asistenty pedagoga.

Sobotka podporuje deset procent

„Slibuji si od toho, že letos se nebude opakovat loňská situace a že reálně se platy učitelů zvýší o tři procenta,” řekla Valachová. Odbory si stěžovaly, že platy učitelů rostly pomaleji než v jiných odvětvích, protože stát nedal školám dostatek peněz na výdaje spojené s vyšším počtem žáků. Přišly proto s kampaní Konec levných učitelů. [celá zpráva]

Nároky učitelů považuje ministryně za oprávněné. Do vyjednávání o rozpočtu na příští rok proto přišla s požadavkem 13 miliard korun na jejich platy.

„Deset procent je legitimní požadavek učitelů. Proto jsem ho uplatnila bez ohledu na to, že je to šokující suma,” doplnila. Ocenila, že ji podpořil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Musíme se domluvit na celém rozpočtu a nemůžeme říci, že tato profese dostane více a ostatní ne.
ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Ministr financí Babiš novinářům řekl, že při jednání o rozpočtu pro něj bude nepřekročitelná míra deficitu 60 miliard korun. „Přijdeme s návrhem, který by navýšil výdajové rámce, ale jen v tom případě, že bychom vybrali více daní,” uvedl.

Učitelé jsou podle něj profesí, která si zvýšení platů zaslouží. „Musíme se ale domluvit na celém rozpočtu a nemůžeme říci, že tato profese dostane více a ostatní ne,” uvedl.

Klaus ml.: Zvýšit by měli nenárokovou složku platů

Odborník ODS na oblast školství Václav Klaus ml. je přesvědčen, že by se měla zvýšit především nenároková složka platu učitelů.

„Pokud ve školství bude trocha racionality, mohou mzdy snadno přesáhnout 35 tisíc korun měsíčně,” uvedl v reakci na úterní vyjádření odborů.

Myslí si, že většinu peněz může ministerstvo školství najít ve vlastních zdrojích, například úpravou počtu dětí ve třídě, počtu odučených hodin nebo zrušením „ideologických projektů”.

Valachová upozornila, že ačkoli Sobotkova vláda celkem zvýšila objem prostředků na regionální školství o deset miliard, učitelé nemají v peněženkách takřka nic. I pro další roky je tedy nutné pokračovat v trendu, aby se vedle peněz na platy přidávaly i další finanční prostředky do škol, dodala.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám