Hlavní obsah

Sněmovna schválila novelu o podpoře sportu. Školy mohou rozvíjet spolupráci s kluby

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanci v pátečním čtení schválili novelu zákona o podpoře sportu. Jejím cílem je spravedlivější podpora sportu z veřejných prostředků. Přijetí návrhu nebude mít přímý vliv na hodiny tělesné výchovy, jak Novinkám sdělilo ministerstvo školství. Veškerá opatření se mají promítnout do zlepšení zájmu o sport zejména u nejmladší generace. K tomu přispívá již stávající možnost spolupráce školských zařízení se sportovními oddíly.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Novela počítá se vznikem rejstříku sportovních organizací, sportovců a sportovních zařízení, který povede ministerstvo školství. „Zapisovat se do něj budou všichni, kteří budou žádat o státní příspěvky,“ informoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

„Peněžní prostředky by také nově měly jít přímo sportovním klubům pracujícím s dětmi a mládeží.“

Důraz se podle školského resortu klade na podporu sportování dětí a mládeže a jedním z kritérií pro přidělení dotace byla právě velikost členské základny. Následně došlo ke stanovení paušální částky 1000 Kč na dítě. Na rok 2017 se má připravit obdobný program.

Hodina pohybu navíc pro školáky

Školy mají také možnost více spolupracovat s kluby. Ministerstvo Novinkám napsalo, že nenařizuje a ani nemůže školám nařizovat, aby se sportovními kluby spolupracovaly.

„Finančně však podporujeme například projekt Hodina pohybu navíc, kde je spolupráce se sportovními svazy a kluby v sídlech škol jedním ze základních prvků projektu. Průběžně přínosy tohoto projektu vyhodnocujeme a podporujeme jeho rozšíření do dalších škol,“ uvedlo MŠMT.

„Věřím, že novela najde podporu i v Senátu, jelikož přispěje ke zkvalitnění sportovního prostředí u nás,“ řekla ministryně školství Kateřina Valachová.

„V letošním roce podpoříme sportovce finanční dotací 3,7 miliardy korun, pro příští rok usilujeme o navýšení peněz pro sport na šest miliard," dodal Sobotka.

Vedle spravedlivějšího rozdělení dotací by měl rejstřík rovněž poskytnout ministerstvu informace, jakým způsobem se jednotlivá sportovní odvětví vyvíjejí nebo jak jsou zajištěna trenéry.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám