Hlavní obsah

Školy získají z EU peníze navíc na podpůrný personál i vzdělávání učitelů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Mateřské a základní školy si od letoška do roku 2018 rozdělí 4,5 miliardy korun z evropských fondů. Budou určeny na podpůrný personál, vzdělávání učitelů i mimoškolní aktivity. Jak sdělila na úterní tiskové konferenci ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD), o peníze budou žádat prostřednictvím takzvaných šablon, tedy jednodušších formulářů. Jde o finance nad rámec podpory pro znevýhodněné žáky, která má být od září hrazena ze státního rozpočtu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně školství Kateřina Valachová

Článek

Každá škola při jedné žádosti získá základní paušál 200 tisíc korun a k tomu dalších 2200 korun na každého žáka. Ministerstvo očekává, že některou šablonu využije více než 90 procent škol. Peníze by na to měly stačit.

Na podzim dostanou stejnou možnost i střední školy. Podporována bude mimo jiné jejich spolupráce se zaměstnavateli. Pro mateřské a základní školy ministerstvo na rok 2018 plánuje tuto výzvu zopakovat na další dva roky.

Čím dál více dvouletých ve školkách

Školy budou moci z evropských peněz financovat například školního psychologa, speciálního a sociálního pedagoga nebo školního asistenta.

Mateřské školy navíc budou moci nově angažovat chůvy. Ministerstvo tím reaguje na skutečnost, že MŠ navštěvuje čím dál více dvouletých dětí.

„V mateřských školách na to není systém podpory. Tímto způsobem umožníme, aby vzdělávání dvouletých bylo co nejpřiléhavější jejich potřebám,” řekla Valachová.

Náplň práce asistenta určí ředitel

Školní asistent by měl zase pomoci školám s administrativou a také s komunikací s rodiči a dalšími aktéry, jako jsou například různé úřady přicházející do kontaktu s žákovou rodinou.

Půjde o nepedagogického pracovníka. Jeho konkrétní pracovní zařazení a náplň práce, od čehož se bude odvíjet také finanční ohodnocení, určí ředitel.

Odborný cizí jazyk či mimoškolní aktivity

Školy budou moci tyto evropské prostředky využít také na další vzdělávání pedagogických pracovníků, integraci cizího jazyka do výuky odborných předmětů nebo rozvoj učitelů prostřednictvím mentoringu, supervize a koučingu.

Podporovány budou také mimoškolní aktivity, jako jsou čtenářské kluby a kluby zábavné logiky. Školy mohou díky těmto dotacím nabízet i doučování žáků ohrožených neúspěchem.

Reklama

Související články

Peníze na asistenty už jsou, tvrdí školství

Není třeba čekat na září, kdy začne platit novela o inkluzi. Podle ministerstva školství by už nyní měl být v krajských úřadech dostatek peněz na zaplacení...

Výběr článků

Načítám