Hlavní obsah

Rektoři doporučují podporu spolupráce mezi VŠ a firmami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Rektoři evropských a asijských vysokých škol, kteří se minulý týden sešli na mezinárodní konferenci v Praze, doporučují podporu vzájemné spolupráce vysokoškolských institucí a zaměstnavatelů z různých sfér. Studentům by se mělo také usnadnit kombinování školy s prací. Vyplývá to z jejich společného doporučení politikům pro setkání ministrů školství naplánované na rok 2017 v Koreji. Informoval o tom mluvčí Univerzity Karlovy (UK) Václav Hájek.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Univerzita Karlova - ilustrační foto

Článek

UK a Asia-Europe Foundation (ASEF) akci pořádaly ve spolupráci s ministerstvy zahraniční a školství. Tématem konference bylo uplatnění mladých lidí na trhu práce.

Lepší přístup k praxi

Rektoři zdůraznili, že pro přípravu studentů na budoucnost je nutná intenzivnější spolupráce mezi vysokoškolskými institucemi a zaměstnavateli nejen z komerční sféry, ale také z nevládního neziskového sektoru nebo veřejné sféry. Všichni studenti bez rozdílu by měli mít lepší přístup k praxím.

Při snaze o sladění práce a studia by měly být vzdělávací cesty flexibilnější. Ve větší míře by měly být nabízeny stáže, dobrovolnické aktivity nebo výměny studentů napříč obory.

Měla by se také rozšířit možnost mezikontinentálních výměnných studijních pobytů, například vyřešením možných problémů při získávání víz a otázek spojených s rozdílným pracovním právem nebo poskytnutím finanční podpory v případě potřeby.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám