Hlavní obsah

Vzácný astronomický úkaz: Venuše se skryje za Měsíc, před tím zazáří na denní obloze

Novinky, niš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve středu ráno zakryje planetu Venuše Měsíc a ve střední Evropě tak bude k vidění vzácný úkaz. Těsně před tím, než se tak stane, se totiž zářící planeta přiblíží k tmavé - Zemí zastíněné - části Měsíce, a bude tak lépe pozorovatelná. Přesný čas zákrytu závisí na poloze, v Praze by se měli pozorovatelé připravit v 9:27, jak uvádí web Astro.

Foto: Profimedia.cz

Venuše vedle Měsíce na snímku ze 7. prosince 2015

Článek

Venuše bude sice ve středu ráno nedaleko Měsíce, ale vycházet bude dvojice chvíli před východem Slunce, jehož svit bude pozorování ztěžovat stejně jako pravděpodobné špatné počasí.

Pokud bude méně oblačnosti, Měsíc se v jednu chvíli zcela ztratí ve sluneční záři a nastane chvíle, kdy se za něj bude Venuše schovávat. To bude vzácný okamžik, kdy bude planeta na obloze viditelná i ve dne. Za okraj Měsíce, který bude v tu dobu ve stáří 27,9 dne, tedy den před novem, se dostane na jeho lehce osvětlené straně. Objeví se tak tenký srpek, na denní obloze však téměř neviditelný.

Zákryt bude trvat asi dvě hodiny, v Praze skončí cca v 10:31. Podobný úkaz už letos z našeho území k vidění nebude, proto by si jej pozorovatelé neměli nechat ujít.

K pozorování postačí jakýkoliv dalekohled, na který nebudou přímo dopadat sluneční paprsky, čehož lze docílit pomocí papírového kartónu nasazeného zleva. Je potřeba dbát zvýšené opatrnosti před možným poškozením zraku.

Co je zákryt?
Zákryt je optický jev, kdy jedno těleso vstoupí před druhé. Musí být ale splněna podmínka, kdy zakrývané těleso je úhlově menší. To běžně nastává u planet, nebo planetek, které zakrývají vzdálené hvězdy. Zdroj: astro.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám