Hlavní obsah

Klub Absolventů Baťovy školy práce se snaží podporovat řemesla

– Zlín

Klub Absolventů Baťovy školy práce (ABŠ) se zaměřuje na podporu řemesel. Klub sdružuje lidi, kteří sdílejí a podporují stejné hodnoty jako zakladatel obuvnického impéria Tomáš Baťa a jeho následníci. Nyní má 240 členů. Stovka jsou absolventi školy, 30 absolvovalo před válkou a 70 ve válečném období a do roku 1948, uvedl předseda klubu Alois Langer.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Socha Tomáše Bati

Článek

„Letos je vyhlášen Rok řemesel, zapojili jsme se do toho a snažíme se ideu Baťovy školy práce předávat dál pro další generace,” uvedl Langer, podle kterého je nezbytné zájem o řemesla vzkřísit.

„Aby se vrátilo, že řemeslo není špatné, že se poctivým řemeslem dají vydělat peníze. Aby se práce jako taková dala do popředí,” uvedl Langer.

Cena až za vykonanou práci

Situace je podle něj nyní složitější v tom, že děti ovlivňuje řada faktorů. „Za Baťů byly na internátu, vše bylo postaveno na soutěžení, už když ráno vstaly. Dnes je také možné soutěžit, ale každý hned na začátku hledá nějakou cenu, dřív byla až za vykonanou práci,” uvedl.

Složení klubu, který byl založen v roce 1933 jako dobrovolné sdružení bývalých žáků školy, se vzhledem ke stárnutí absolventů v posledních letech proměňuje. Od roku 1992 je klub otevřen nejen pro absolventy, ale i další příznivce baťovských postojů a hodnot.

Baťovské zásady jsou stále uplatnitelné

„Už jsme našli i pár firem, které podporují filozofii a pracují v tom systému. Ty mají své spolupracovníky, kteří se zajímají o naši věc. Dáváme dohromady historii se současností,” uvedl Langer. Baťovské zásady jsou podle něj stále uplatnitelné, jen se posunuly technologie.

Přestože skuteční absolventi Baťovy školy práce jednou nebudou, klub a zásadní myšlenky se podle Langera podaří udržet.

„Podle toho, co zjišťuju v rámci podnikatelů, určitě se to udrží, ten duch je pořád mezi lidmi. Poučení z historie by tady mělo být,” uvedl Langer, podle kterého existují rodinné firmy, které například řeší předání vedení na mladší generaci a zajímal by je tábor či výcvik, kterým by děti prošly. „Veteráni stále žijí, stále jsou aktivní firmy, náš úkol je to propojit,” řekl Langer.

Klub obnoven až v roce 1989

Tomáš Baťa, od jehož narození uplyne v neděli 140 let, založil školu proto, aby podle svého vyškolil a vychoval mladé pracovníky na úrovni, jakou viděl při svých cestách po USA. Školu pro takzvané Mladé muže otevřel v roce 1925, v roce 1929 vznikla i škola i pro dívky. Baťovu školu úspěšně absolvovalo přes 10 tisíc studentů, řada z nich se uplatnila ve vedení velkých podniků a organizací.

Prvním předsedou klubu absolventů byl až do svého odchodu do zahraničí v roce 1939 Tomáš Baťa junior. V roce 1939 měl klub 1239 registrovaných členů. Po válce byl zrušen a obnoven až v roce 1989.

Reklama

Související témata:

Související články

Studium technických oborů se vyplatí

Českým firmám chybějí absolventi technických škol. Navíc ti dosavadní nejsou dostatečně jazykově vybaveni a v průběhu studia nemají zájem o pracovní praxi...

Učitelů technických oborů je kriticky málo

Strojírenským oborům hrozí kolaps. Ne z důvodu nedostatku žáků, ale pedagogů. Do tří čtyř let nebude mít kdo učit, zní varovný hlas ze středních škol na...

Výběr článků

Načítám