Hlavní obsah

Studenti vyvěsili na pedagogické fakulty 21 tezí pro zlepšení výuky

Praha

Studenti v úterý vyvěšují na dveře tří největších pedagogických fakult, které jsou v Praze, Brně a Olomouci, 21 tezí s náměty pro zlepšení vzdělávání budoucích učitelů. Jde o akci iniciativy Otevřeno inspirovanou prohlášením reformátora Martina Luthera, sdělil její mluvčí Tomáš Bederka. Dodal, že toto sdružení studentů pedagogických fakult má podporu děkanů.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Martin Luther v roce 1517 přibil na dveře kostela ve Wittenbergu svých 95 tezí s požadavky na reformu katolické církve a spustil tak období reformace. Studenti nyní na dveře tří pedagogických fakult vyvěšují náměty vycházející z prohlášení, které zveřejnili už při vzniku iniciativy.

Praxe a zpětná vazba

Za klíčové považují hodnocení kvality výuky a zpětnou vazbu. Volají také po větším množství praxe, po zavedení kritického myšlení ve výuce, rozvoji kreativity a větší mezinárodní spolupráci.

„Když jsme přemýšleli, jak můžeme přispět k žádoucím proměnám ve vzdělávání, uvědomili jsme si, že právě pedagogické fakulty jsou místem, kde se rozhoduje o jeho budoucnosti,” uvedl v tiskové zprávě předseda iniciativy Tomáš Čakloš.

Děkani to oceňují

Studenti mají podporu děkanů pedagogických fakult Univerzity Karlovy v Praze, Masarykovy univerzity v Brně i Univerzity Palackého v Olomouci. Například děkanka pražské pedagogické fakulty Radka Wildová ocenila, že studentům není kvalita jejich studia lhostejná.

„V tomto rámci jsme již připravili anketu o nové podobě studia a její výsledky promítli do nových akreditací,” uvedla.

Její brněnský kolega Jiří Němec si váží toho, že může přispět ke změnám uvnitř fakulty. „Jsem rád, že se rodí jádro angažovaných studentů, a věřím, že se bude dále rozšiřovat,” poznamenal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám