Hlavní obsah

Veletrh fiktivních firem ukáže, jak jsou žáci vybaveni pro podnikání

Novinky,

Na 22. ročníku Mezinárodního veletrhu fiktivních firem se na pražském Výstavišti představí 119 žákovských a studentských firem z devíti evropských států. Akci konanou od 16. do 18. března pořádají studenti maturitních ročníků Obchodní akademie Heroldovy sady. Návštěvníci si mohou vyzkoušet objednání zboží a fiktivní byznys v praxi. První den je vyhrazen obchodování mezi žáky a studenty, veřejnost může veletrh navštívit ve čtvrtek a v pátek.

Foto: archív NÚV

Snímek z veletrhu

Článek

Zúčastnění žáci na veletrhu působí jako zaměstnanci fiktivní firmy Antre, s.r.o. Firmu tvoří ti z posledních ročníků ekonomického lycea a obchodní akademie.

„Předmět fiktivní firma má rozsah dvě až čtyři vyučovací hodiny týdně. Žáci si ve vyučování a pak i na veletrhu prověří, jak zvládli teorii ekonomie, účetnictví, právních předpisů, marketingu, informačních technologií nebo PR prostřednictvím simulace reálného chodu firmy,“ uvedl Lukáš Hula z Centra fiktivních firem, které pracuje při Národním ústavu pro vzdělávání (NÚV).

Prezentace ve výtahu

Mezinárodní veletrh provází řada soutěží a kulturních akcí. Novinkou letošního ročníku je soutěž o nejlepší fotku s názvem Healthy food, healthy life anebo soutěž prezentačních dovedností nazvaná 90 sekund ve výtahu.

„Soutěžící zde během imaginární jízdy výtahem musí stihnout co nejlépe představit svoji fiktivní firmu v limitu do 90 sekund,“ vysvětlila Martina Bláhová z pořádající fiktivní firmy Antre, s.r.o.

Fiktivní firmy nejčastěji zakládají žáci ekonomických škol, běžně působí i na hotelových, poštovních nebo dopravních školách. Fiktivní firma je virtuální společnost, která je vedena, jako by skutečně existovala – včetně kontaktu s fiktivní bankou, správou sociálního zabezpečení nebo s finančním a živnostenským úřadem.

Vstup na veletrh je zdarma. Ve čtvrtek bude otevřen od 09:00 do 17:00, v pátek od 09:00 do 13:00.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám