Hlavní obsah

Radioteleskop zachytil opakující se signál z dalekého vesmíru

– Ottawa
Novinky, jem

Astronomové z celého světa jsou zmatení, analýza dat shromážděných radioteleskopem Arecibo v Puertu Ricu prokázala, že k Zemi ze stejného místa opakovaně dorazil stejný radiový signál. Dosud se přitom zdálo, že tzv. krátké radiové záblesky pocházejí ze zanikajících hvězd, a nemohou se tedy opakovat.

Foto: Profimedia.cz

Radioteleskop Arecibo v Puerto Rico

Článek

S potenciálně převratným objevem přišel postgraduální student Paul Scholz z kanadského Montrealu. Když analyzoval informace z teleskopu, nemohl uvěřit svým očím - díval se na identický rádiový záblesk, který rok před ním zdokumentovala německá badatelka Laura Spitlerová.

„Okamžitě jsem věděl, že je ze stejného zdroje, ze směru souhvězdí Vozky. A zdá se navíc, že přichází i ze stejné vzdálenosti, okolo tří miliard světelných let,“ cituje Scholze kanadský server CBS. Jen pro představu: průměr Mléčné dráhy, tedy naší galaxie, činí 100 tisíc světelných let.

Na analýzu dat, kterou prováděl Scholz, dohlížela vedoucí výzkumného týmu profesorka Victoria Kaspiová. Ta nejprve mírnila nadšení a žádala další důkazy.

Když tým analyzoval data nasbíraná radioteleskopem Arecibo za tři měsíce roku 2015 a objevil devět identických radiových záblesků ze stejného místa, začalo být jasné, že tohle už náhoda být nemůže.

„Signál pochází z velké vzdálenosti, původně tak musel být velmi jasný. Je jen několik známých fyzikálních zdrojů, které jej mohou vysílat, a většinou jsme předpokládali, že jde o neutronové hvězdy v jiných galaxiích,” řekl James Cordes z Cornellovy univerzity v americkém státě New York. To je zřejmě nyní vyloučeno, protože signály podle všeho pocházejí ze stejného místa.

Signál má (logickou) strukturu

Server britského deníku The Indepedent v této souvislosti upozorňuje, že udivení vědci již minulý rok připustili, že některá „radiová pípnutí” popisovaného typu budí dojem, že jsou vysílána strukturovaně, a mohla by tedy být produktem mimozemských technologií. Zachycené vlnění trvalo několik milisekund.

Krátké radiové záblesky

Krátké radiové záblesky jsou jen milisekundy trvající astronomické rádiové vlny z jiné galaxie neznámého původu.

Až doposud se předpokládalo, že pocházejí ze zkázy obřích vesmírných objektů, nejspíš neutronových hvězd. To teď ale astronomové s největší pravděpodobností vyloučili.

Buď jak buď - vědci jsou si nyní jistí, že signál ze stejného zdroje přichází opakovaně. Šest z deseti zachycených radiových záblesků bylo navíc vysláno v rozmezí několika desítek minut. To znamená, že zdroj signálu vysílá jen v určitých intervalech nebo je ho možné na Zemi chytat jen za určité konstelace hvězdných objektů.

Reklama

Související témata:

Související články

Z kosmu se vrátili kosmonauti téměř po roce

V kazašské stepi přistála ve středu návratová kabina ruské rakety Sojuz. Po ročním pobytu na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) se v ní na Zemi vrátil americký...

Výběr článků

Načítám