Hlavní obsah

Zemi mine nevypočitatelný asteroid, nabral zpoždění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mys Canaveral

Planetka 2013 TX68, která měla při blízkém průletu v sobotu minout Zemi, potvrdila svou velmi nejistou trajektorii. Má totiž výrazné zpoždění a podle nových propočtů by měla kolem naší planety prolétnout až v úterý. Astronomové ale uklidňují, že srážka nehrozí.

Foto: ESA/P. Carril

Ilustrační foto

Článek

"Už jsme věděli, že tento asteroid 2013 TX68 bezpečně mine Zemi počátkem března, ale nové údaje nám umožňují lépe stanovit jeho oběžnou dráhu," uvedl ředitel střediska pro zkoumání objektů letících blízko Země (CNEOS) Paul Chodas.

Díky neustálému pozorování a získaným záběrům mohli vědci upřesnit své předchozí odhady doby a vzdálenosti průletu asteroidu, informovala na svém webu Laboratoř tryskových pohonů (JPL) amerického Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA).

"Tato data naznačují, že malý asteroid pravděpodobně proletí v mnohem větší vzdálenosti od Země, než se původně myslelo," dodal.

Dvakrát větší než Čeljabinský meteor

Podle upřesněných odhadů 2013 TX68 modrou planetu mine zřejmě ve vzdálenosti zhruba pět miliónů kilometrů. Vědci ještě zcela nevylučují možnost, že se přiblíží i víc, rozhodně však ne pod 24 tisíc kilometrů. Srážku tedy rozhodně vylučují.

Související téma:

Foto: archiv, Právo

Planetka je zhruba dvakrát větší než těleso, které v roce 2013 explodovalo nad Čeljabinskem. Tehdy se asteroid při vstupu do atmosféry nad jižním Uralem rozpadl. Výsledná tlaková vlna poničila na 7000 budov, zranění utrpělo zhruba 1500 lidí. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Z kosmu se vrátili kosmonauti téměř po roce

V kazašské stepi přistála ve středu návratová kabina ruské rakety Sojuz. Po ročním pobytu na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) se v ní na Zemi vrátil americký...

Výběr článků

Načítám