Hlavní obsah

Odvolávání ředitelů škol bez udání důvodu by zavánělo silnou politizací, kritizuje EDUin

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanec ANO Matěj Fichtner (ANO) předložil návrh na novelu školského zákona, která by umožnila odvolávat ředitele mateřských, základních i středních škol bez udání důvodu. Podle něj by taková změna měla zvýšit pravomoc zřizovatelů. Vzdělávací společnost EDUin však varuje, že by tím došlo ke snížení autonomie škol a posílení politizace výběru ředitelů, ze kterých by se staly loutky.

Foto: archiv ANO, Právo

Poslanec hnutí ANO a předkladatel návrhu Matěj Fichtner

Článek

„Odvolávání bez udání důvodu by z ředitelů udělalo zcela podřízené loutky v rukách zřizovatelů, snížilo by zájem kvalitních osobností o tyto posty, dalo průchod politikaření a v důsledku by to vedlo ke snížení kvality veřejné služby, kterou školství je,“ uvedl Miroslav Hřebecký, bývalý ředitel gymnázia a odborník EDUin na danou problematiku.

Vztahy se zřizovatelem

Už v roce 2013 poukázal místopředseda Asociace ředitelů ZŠ Pravoslav Němeček na fakt, že politizace v souvislosti s výběrem ředitelů je reálnou hrozbou. Ředitelé škol jsou jmenováni zřizovatelem, tedy obcí či krajem, a je tím pádem možné zneužívat tohoto právního vztahu k vytváření osobních či politických vazeb.

Fichtnerův návrh předpokládá, že by bylo možné ředitele odvolat bez udání důvodu, což by se mohlo zneužít v situaci, kdy ředitel nemá dobré vztahy se zřizovatelem.

Podle současné právní úpravy může být ředitel školy odvolán pro prokázané hrubé porušení povinností.

Jediný profesionál

Společnost EDUin navrhuje prosadit posílení nezávislosti komise, která doporučuje kandidáty ke jmenování ředitelem, prostřednictvím členů mimo daný samosprávný celek.

„Nyní v ní většinu obsazuje zřizovatel a zástupci zevnitř školy, tedy často z logiky věci lidé s často předem jasně danými zájmy. Jediný člověk zvenčí, profesionál se zkušeností a soudností, bývá v konkurzní komisi zástupce České školní inspekce,“ dodal Hřebecký.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám