Hlavní obsah

Slovenští středoškoláci chtějí jít na české VŠ, ukázala analýza

Praha

Z analýzy výsledků loňského testování obecných studijních předpokladů společnosti Scio vyplývá, že lepší slovenští středoškoláci chtějí jít studovat na české vysoké školy. Testování se zúčastnilo 5476 studentů ze 111 slovenských středních škol, téměř 60 procent z nich bylo v maturitním ročníku. Součástí testování byl i dotazník, který mimo jiné zjišťoval jejich zájem o slovenské a české univerzity.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Slováci na českých univerzitách studují za stejných podmínek jako čeští studenti. Přihlášku do ČR se chystá podat 42,5 procenta maturantů, kteří absolvovali testování obecných studijních předpokladů.

Uchazeči, kteří podávají přihlášku do obou zemí, většinou preferují české vysoké školy.

Od českých vysokých škol si slibují vyšší kvalitu výuky, lepší pracovní příležitosti v průběhu studia, modernější vybavení škol a vyšší prestiž fakulty.

Středoškoláci, kteří chtějí jít studovat do Česka, si v prověrce studijních předpokladů počínali lépe.

„Zájemci o studium v ČR vykazovali více než o čtvrtinu lepší výsledky, než ti, co chtějí studovat v SR,” uvedla společnost Scio ve zprávě z průzkumu.

Zájem o ekonomii, medicínu a technické obory

Od českých vysokých škol si mladí Slováci slibují vyšší kvalitu výuky, lepší pracovní příležitosti v průběhu studia, modernější vybavení škol a vyšší prestiž fakulty. Naopak studenti, kteří chtějí zůstat na Slovensku, to plánují kvůli blízkosti rodiny a přátel, finančním možnostem a plánovanému dalšímu životu na Slovensku.

Bez ohledu na to, v jaké zemi chtějí studovat, mají obecně slovenští středoškoláci největší zájem o ekonomii a management, lékařství a farmacii a technické obory. Za obory s nejlepším uplatněním a výdělky považují ty zaměřené na výpočetní techniku.

Čeští středoškoláci v loňském obdobném průzkumu viděli nejlepší uplatnění v lékařských oborech a nejvyšší výdělky v právnických oborech.

Národní srovnávací zkoušky společnosti Scio využívá jako součást přijímacích zkoušek 49 českých a 24 slovenských fakult. Vedle testu obecných studijních znalostí mohou uchazeče prověřit také testy z matematiky, základů společenských a přírodních věd a cizích jazyků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám